Правителството е напълно готово за провеждането на изборите на 2 април. Сигурността на вота, там където ще бъде упражнено правото на глас на българските граждани, е напълно гарантирана. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

Той уточни, че избирателите не трябва да се притесняват от хибридните атаки за бомбени заплахи. Всички изборни секции ще бъдат охранявани от МВР. 24 часа преди изборите всички помещения ще бъда проверени предварително, поясни премиерът.

По думите му сигналите за поставени взривни устройства не целят сваляне на избирателната активност. Според него целта е съвсем друга - да се всее страх и паника сред гражданите. Донев поясни, че с негова заповед е създадена Междуведомствена група, която да изготви протокол за реакция при информация за взривно устройство. Протоколът е готов и ще бъде приложен към изборните секции в деня на вота и към училищата, допълни министър-председателя.

Той изрази надежда, че след изборите 49-ото НС ще излъчи правителство и страната ще име редовен кабинет. Запитан дали би останал на поста като премиер, ако не се сформира редовно правителство, Гълъб Донев посочи, че има конституционна процедура и това зависи от президента.

По отношение на акцията на Европейската прокуратура за ремонта на жълтите павета, той заяви, че това е една нормална процедура, предприета съгласно регламента на европрокуратурата, за да се установи дали има злоупотреба с европейски средства. Той категорично отхвърли твърденията, че акцията има нещо общо с предстоящите избори.

Гълъб Донев: Не е страшно да се гласува

Гълъб Донев: Не е страшно да се гласува

Независимо как се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл