Намаляването на контрабандата през границите е основната задача в Министерството на финансите.

Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНР.

По думите му, това е необходимо, за да се запълни дефицита в държавния бюджет за 2009 година, който ще е около 1, 3 милиарда лева след извършване на съкращения от около 1, 2 милиарда лева от разходите в министерствата.

От думите на вицепремиера стана ясно, че хора от неговия ранг до сега са покровителствали контрабандата, защото се печелели от това.

Симеон Дянков посочи за пример, че четири години не е била подписана наредба, която да даде право за проверки на горивата вътре в бензиностанциите и така са се създвало условия за контрабанда.

Имало е дни когато направо са се вдигали граничните бариери и са влизали камионите с контрабандата, заяви Дянков.

Вицепремиерът добави, че през 2008 година стойността на загубените акцизи и мита от контрабандата е била около 1, 2 милиарда лева, което е почти равно на "дупката" от 1, 3 милиарда лева.

Министърът на финансите е разговарял днес с ръководството на Районната митническа дирекция в Русе, на чиято територия са всички дунавски митници.
На срещата Симеон Дянков е поставил основна задача - намаляване на контрабандата в секторите горива, зеленчуци, алкохол, цигари, текстил и месо.

Проблемът е не само, че се губят акцизи и мита, но стоковата контрабанда е сериозен удар върху българската икономика, допълни Дянков. Той е изискал от Регионалната митническа дирекция в Русе до понеделник 10 предложения за нови наредби и структурни промени, които да допринесат за ефективна борба с контрабандата.

Вицепремиерът изрази удовлетворениe от заловената днес на Дунав мост контрабанда на стойност един милиона лева. В румънски автобуси са влезли в България недекларирани парфюми, маратонки, текстил, кожи, авточасти, кинкалерия и други стоки.