Да вървим напред с общи усилия и да носим родината в сърцата си.
Това каза лидерът на НДВС Симеон Сакскобургготски в словото си пред извънредния конгрес на партията.

Той подчерта, че за първи път страната ни участва доброволно в съюз от държави, в които можем да вземаме участия при вземането на решения.

По думите му в приключилите избори за евродепутати НДСВ се е ръководила от принципа за цивилизовано прагматично отношение с хората.
В предизборната си кампания, ние акцентирахме на политически теми и нашият отбор бе много добър, добави Сакскобургготски.

Смятам, че нашият евродепутат Биляна Раева ще оправдае доверието на избирателите, категоричен е бившият премиер.

Въпреки това смятам, че ниската избирателна активност не беше добър сигнал към Европа, каза още лидерът на НДСВ.

Той уточни, че има още много да се работи, за да се възстановят връзките с избирателите, защото пред нас са изборите за местната власт.
Сакскобургготски посочи и набелязаните мерки, свързани с възстановяването на доверието сред избирателите.

Сред тях са анализ по места на резултатите на приключилите избори за евродепутати, укрепване на структурите, привличане на нови членове, създаване на клубове на местната интелигенция.

Сакскобургготски подчерта необходимостта всички да работят заедно.
Същевременно, той посочи, че трябва да има разделяне на партийните отговорности от тези в изпълнителната власт.

Лидерът на жълтите коментира, че НДСВ е центристка партия, която е носител на нова политическа култура.
При нея са отворени вратите за сътрудничество с политическите сили от дясно и от ляво.

„Участието ни в сегашното правителство не беше лесен ход, защото съдържаше риск да загубим доверието на част от избирателите", заяви лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той припомни, че през 2005 г. НДСВ е влязло в коалицията с цел да гарантира продължаването на започнатите от партията политики, които подготвиха влизането на България в Европейския съюз.

Сакскобургготски уточни, че поради това не приема обвиненията, че участието в кабинета е конюнктурно и в този смисъл смята за необходимо в средата на мандата да бъде направен анализ на двугодишното управление с оглед необходими корекции в оставащия период.

Лидерът на НДСВ подчерта, че ролята на движението в управлението след 1 януари 2007 г., при реалната интеграция на България в европейските структури, е именно да отстоява провеждането на модерни управленски политики.

Хората трябва да почувстват ползата от членството в ЕС, защото България има възможност за участие в европейските енергийни коридори, заяви Сакскобургготски и уточни, че има предвид и възобновяемите източници на енергия.

Според него националната кауза в момента се базира на три основни предимства на България - хората, геостратегическото положение и уникалната българска природа.

Сакскобургготски уточни, че НДСВ е било и остава гарант за модерното развитие на страната. Той добави, че във времето до края на мандата движението стриктно ще следи за правенето на „една отговорна политика - полит на възможностите, съобразена с реалността и произтичаща от икономическата стабилност". НДСВ е необходима полит сила за България заради умереността, заради позитивизма и прагматизма си, смята лидерът на жълтите. Тези предимства стават все по-актуални за европейското политическо битие на страната, добави той.

Симеон Скакскобургготски заяви, че преди 6 години е създал НДСВ с идеята да бъде мотивиран потенциалът на страната и по-бързо да се промени към добро животът на хората.

„Това си остава главната задача пред нас", каза в заключение лидерът.