Трима жълти министри ще бъдат помолени от своя лидер Симеон Сакскобургготски да се оттеглят от кабинета, съобщи Би Ти Ви.

Медията разполага с документ, съдържащ имената на министъра на образованието Даниел Вълчев, на отбраната - Веселин Близнаков, и на държавната администрация - Николай Василев, плюс още 15 заместник-министри, които също ще бъдат сменени.

Посоченият документът е част от стратегията на Сакскобургготски за възраждане на НДСВ и достойното представяне на партията на редовните парламентарни избори догодина.

Министърът на държавната администрация Николай Василев, който в момента е в САЩ, отказа коментар по темата. Вицепремиерът Даниел Вълчев заяви, че не знае за такъв план, а министърът на отбраната Веселин Близнаков определи плана като несериозен.

Като приемници на два от министерските постове се сочат Нина Чилова - за министър на образованието и Антон Станков - за министър на отбраната.

Според неназован източник, лидерът на НДСВ ще смени 15 заместник-министри, защото принадлежат към кръга на бившия вицепремиер Пламен Панайотов и заради участие в корупционни схеми, за които засега се говори само неофициално.

В началото на седмицата Симеон Сакскобургготски е изложил идеите си в тесен кръг, но дори тези, които са присъствали, не коментират темата за предстоящите рокади в кабинета.

"Ние не смятаме, че самоцелната смяна на министри е начинът за решаване на вътрешнопартийни проблеми. Ако бъдат сменени, това ще стане по причина за подобряване на управлението." - коментира Милен Велчев.

Коментира се, че смените на лица от кабинета са поискани заради разцеплението в НДСВ - както в местните структури, така и в Народното събрание - жълтите вече се делят на лоялни към бившия монарх и лоялни към бившия вицепремиер Пламен Панайотов.

Тримата министри, чиято смяна предстои, са изявени лидери на бунта от времето на конгреса на жълтата партия през лятото. Когато министрите Вълчев, Близнаков и Василев бъдат освободени, ще заемат местата си в парламента и вероятно ще се присъединят към групата на останалите 18, които учредиха своя парламентарна група. При такава конфигурация, групата на „Българска нова демокрация" ще има 21 депутати и може да стане най-многобройната опозиционна сила в парламента.