След разцеплението в НДСВ Симеон Сакскобургготски е поискал да бъдат сменени четирима от министрите на партията, съобщи Инфорадио.

Очаква се министърът на образованието Даниел Вълчев да бъде сменен от Нина Чилова, която в предишния кабинет на НДСВ беше министър на културата и туризма.

Бившият областен на София пък Олимпи Кътев вероятно ще замени министъра на държавната администрация Николай Василев.

Според неофициалната информация военният министър Веселин Близнаков ще бъде сменен със Станимир Илчев, настоящ говорител на жълтата партия или бившият правосъден министър от кабинета "Сакскобургготски" Антон Станков.

На мястото на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще бъде назначена Антония Първанова.

И Шаклиян напусна НДСВ и ПГ
Групата намаля до 40 депутати, напусналите станаха 12

Поста си запазва само петият министър на НДСВ - на правосъдието Миглена Тачева. Тя обаче е отскоро на поста, като замени на него Георги Петканов.

Междувременно двама от евентуалните предложени на нови министри на НДСВ Олимпи Кътев и Станимир Илчев отрекоха информацията.
В ръководството на НДСВ няма предложения за смяна на наши министри, каза пред журналисти в кулоарите на парламента Олимпи Кътев. Той е и член на Политическия съвет на партията.

Кътев заяви, че НДСВ не замисля смени на министрите си, продиктувани от вътрешните проблеми на партията и отрече Симеон Сакскобургготски или някой друг да му е предлагал да заеме поста на министър на държавната администрация на мястото на Николай Василев. Нямам амбиции към това място, категоричен беше Олимпи Кътев., цитиран от БНР.

Говорителят на НДСВ Станимир Илчев не пожела да коментира темата. Попитан дали са водени разговори с него да стане министър на отбраната, Илчев определи информациите по медиите като „много любопитни".