Коалицията "Обединени патриоти" ще преговаря с всички български партии, но има теми, по които националистите няма да допуснат никакви компромиси и една от тях е ограничаването на вота от Турция.
Това стана ясно от думите на председателя на НФСБ Валери Симеонов в предаването "Лице в лице" по bTV.

В изборната нощ той се е чул с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а със заместника му Цветан Цветанов имат уговорка за среща. Програмите на двете формации имали общи черти, но и разминавания, които могат да се превърнат в "непреодолимо препятствие".

Симеонов обясни, че ОП са "за" преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция - само в дипломатическите мисии.

"Виждали ли сте как ентусиазирано гласуват в Турция, как без да разбират какво правят, променят мандатите в Народното събрание?", запита председателят на НФСБ.

Той посочи и че ГЕРБ, за разлика от националистическото обединение, подкрепя въвеждането на мажоритарен вот във вида, в който за него бяха питани българите на референдум.

"Това гласуване беше по инерция, когато на хората им бутат още една бюлетина в ръцете", заяви Симеонов.

Националистът коментира и отвореното писмо на Слави Трифонов, който заплашва с протести, ако парламентът не превърне резултатите от допитването в закон.

"Ау, страшно ме уплашихте! (...) Той, ако имаше кураж да измери и да провери своето влияние над електората, можеше да се яви като самостоятелна политическа партия или кандидат за президент." - заяви Симеонов.

Той призна, че съвпадения във вижданията има и с БСП, като там единомислието е по всички основни пунктове, включително и за ограничаването на социалните помощи за "паразитните етноси". Това си проличало още в края на миналия парламент, когато левицата провеждаше консултации преди да върне мандата.

Симеонов не изрази категорична по евентуална съвместна работа с "Воля" на Веселин Марешки.

"Не знам каква му е идеологическата платформа", посочи националистът, като припомни, че по рано аптечният бос е отказвал да преговаря с него.

Според председателя на НФСБ, блокадата на турската граница е повлияла положително на "Обединени патриоти".

"Изследванията един ден по-късно показаха 80% на българските граждани за тази акция, аз се гордея с това, което направихме", заяви той. Според него са били спрени две трети от тръгналите към България автобуси.

Той не пропусна и личния си принос, запечатан от камерите: "Аз съм избутал не само тази възрастна баба, която беше изключително нагла, а и още десетина човека заедно с моите приятели. Почти един рейс избутахме обратно преди да се намесят службите."

анкета

Какво правителство предпочитате?

Виж резултати

ГЕРБ+Патриоти 25.5%

ГЕРБ+Патриоти+Воля 19.4%

ГЕРБ+ДПС 3.8%

ГЕРБ+ДПС+Воля 2.2%

ГЕРБ+БСП 10.2%

Друго 13.0%

Нови избори 25.9%