УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР - СФСМВР, наблюдава с нарастващо притеснение увеличаващите се опити за политическа употреба на институцията МВР и работещите в нея професионалисти.

Посочва се, че внушенията, че изборите на 9 юни са манипулирани, неоснователните критики към борещите се с огнената стихия пожарникари, както и "трайното и неоснователно сатанизиране на МВР" от политическите представители са индиректно обвинение и обида към всичките 50 000 души във ведомството.

СФСМВР заявява, че ако има доказателства за манипулиране на изборите от служители в системата, тази информация трябва да бъде представена не на медиите и широката общественост, а на прокуратурата. Всички действия в посока, различна от правно установените механизми за разследване на престъпления, са откровена манипулация и пропаганда, подчертават от синдиката.

Горица Грънчарова-Кожарева избяга от въпроси за МВР шефа

Горица Грънчарова-Кожарева избяга от въпроси за МВР шефа

Започва разговори с настоящите министри и с експерти

УС на СФСМВР обръща внимание на политиците, че да обявиш, че българските пожарникари не се справят с огнената криза е обидно и унизително към полагащите денонощен труд в тежки материално-битови условия.

Синдикатът се обръща към определената за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева с надеждата да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи.

За 15-те години от своето съществуване СФСМВР е водила разговори и преговори с над 20 министри на вътрешните работи. Голяма част от тези, които бяха назначени като такива, защото са носители на гражданската енергия за промяна в МВР, не само не постигнаха това - те замразиха, а някои и ликвидираха, социалния диалог във ведомството", изтъкват от синдиката.

Те изразяват надежда, че Грънчарова-Кожарова ще се запознае с процесите и динамиката в отношенията между министрите на вътрешните работи и СФСМВР и ще подходи отговорно, като с избора си осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати.

Кирил Петков наблюдава МВР-то на Горица Грънчарова

Кирил Петков наблюдава МВР-то на Горица Грънчарова

ПП-ДБ подлага на тест Горица Грънчарова-Кожарева