Горица Грънчарова-Кожарева избяга от въпроси за вътрешния министър Калин Стоянов.

В първата си изява пред медиите, след като получи мандата за съставяне на правителство, Горица Грънчарова - Кожарева не отговори на въпрос дали мисли за смяна на ръководството на МВР, за което настояват ПП-ДБ и го поставят като условие да дадат доверието си на служебния кабинет, а и на изборните резултати.

Пред медиите Горица Грънчарова-Кожарева открои, че е приела ангажимента да състави служебно правителство, осъзнавайки личната си отговорност като гражданин в ситуацията, в която се намира страната ни.

Повтори и казаното вече, че ще сформира кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. "Но, всички ние знаем, че най-важната задача на едно служебно правителство е организирането и провеждането на честни и демократични избори."

Още от утре Грънчарова-Кожарева започва разговори с настоящите министри и с експерти. От тези разговори ще зависи съставът, който тя трябва да предложи до 19 август. На въпрос дали ще се справи със сроковете, поставени от държавния глава Румен Радев и нарочената дата за предсрочните парламентарни избори - 20 октомври, Грънчарова-Кожарева заяви кратко и ясно: "Ще се справя."

В конкретика за имена, включително и на въпросите за Калин Стоянов и ръководния състав на МВР, Горица Грънчарова-Кожарева не пожела да изпада и обърна гръб на медиите.

ПП-ДБ вече виждат правомощията на Радев за служебното правителство

ПП-ДБ вече виждат правомощията на Радев за служебното правителство

Настояват за нов служебен вътрешен министър

След като вчера държавния глава Румен Радев потвърди, че при този кръг на спиралата от предсрочни избори вече има избор за служебни премиери, тази сутрин Димитър Главчев изненадващо оттегли съгласието за втори мандат - с пост във фейсбук. Така домовата книга на президента се оказа отново къса, а и самият той намекна, че избор на практика е нямал. 

На практика няма политическа сила, която да одобри без резерви избора на Горица Грънчарова-Кожарева. 

Горица Грънчарова-Кожарева заема пост на заместник в Сметната палата от 2015 г. (второто правителство на Бойко Борисов) насам, като на няколко пъти е била председател по заместване.

Изпълняващ длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе и след като 48-то Народното събрание изненадващо отстрани Цветан Цветков от поста. Решението на депутатите бе обжалвано в Конституционния съд, който излезе с решение в полза на Цветков и го възстанови на поста, но докато влезе в сила и се обнародва в Държавен вестник, Народното събрание гласува на практика да удължи мандата на Грънчарова до избирането на нов председател по нова процедура.

Държавният глава Румен Радев сезира отново КС за решенията на Народното събрание, като процедурата по решението е в ход.

Самият Цветан Цветков обясни отстраняването си с одит, свързан с фалита на КТБ, проверка срещу бивш шеф на АПИ, проверка за конфликт на интереси с минералните бани в Хасково и интересна среща с депутат от ДПС - Рамадан Аталай, в момента независим депутат от групата на изключените от ДПС или ДПС без Пеевски.

След избора на Димитър Главчев за шеф на одитната институция Горица Грънчарова-Кожарева се връща отново в стола за заместник.

При предишното, първо според промените в Конституцията, отваряне на домовата книга, Горица Грънчарова-Кожарева отказа номинацията за служебен премиер.