Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли, с което се определя изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата.

Според държавния глава с това решение не само че не се преодоляват последствията от решението на КС от 22 юни 2023 г., а напротив, то представлява неизпълнение на същото решение.

Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

Парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава, като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, посочва Радев. В същото време подкопава и демократичния характер на управлението, тъй като препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството, допълва президентът.

Припомняме, че днес уволненият от бившето Народно събрание председател на Сметната палта Цветан Цветков не беше допуснат до работното си място. В отговор от институцията посочиха, че е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата. В тази връзка Цветан Цветков не е действащ председател на Сметната палата, а посетител- затова и не е бил допуснат в сградата.

Сметната палата: Цветан Цветков не е председател, а посетител

Сметната палата: Цветан Цветков не е председател, а посетител

Издадена е заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата

През януари в края на своята работа 48-ят парламент реши да отстрани Цветан Цветков като шеф на Сметната палата. Извънредната точка в дневния ред на НС беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". На негово място като временно изпълняваща длъжността бе избрана Горица Грънчарова.

Впоследствие ПП и ДБ сезираха Конституционният съд по казуса. КС обяви освобождаването на Цветков за противоконституционно и го възстанови на поста.