"Не съм подлаган на политическа натиск, но Сметната палата е била подлагана на натиск от страна на Министерство на финансите. Такъв натиск е имало през последните 12 години при няколко министъра на финансите". Toва заяви отстраненият от Народното събрание и върнат от Конституционния съд председател на Сметната палата Цветан Цветков пред БиТиВи.

Цветков уточни, че не е имало разговори с политиците за одитните доклади на Сметната палата.

В първия си ден на работа, след като Конституционният съд го възстанови като председател на Сметната палата, Цветков ще уведоми Народното събрание да прояви политическа воля и ще поиска да се уреди статутът на Сметната палата в Конституцията.

Формалните поводи за отстраняването на Цветков са критичните доклади на Сметната палата, които илюстрират използването на публичните ресурси от страна на партиите.

Той обясни, че на 11 юли трябва да е на работа в Сметната палата и определи решението на Народното събрание да назначи неговия заместник за председател на палата като противоконституционно. Конституционният съд възстановил Цветков като председател на Сметната палата от 20 януари 2023 г.

Удължиха срока за предлагане на председател на Сметната палата

Удължиха срока за предлагане на председател на Сметната палата

Срокът става 19 дни