Председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който бе възстановен на поста с решение на Конституционният съд от вчера, определи в ефира на БНТ причината за отстраняването си 20 януари тази година като "изкуствено измислен повод".

"Това беше т.нар. скандал "Nexo", при който нямаше никакво допуснато нарушение от Сметната палата. Тези дарения, които бяха получени от една политическа партия - "Да, България", бяха публикувани в единния регистър по Изборния кодекс на Сметната палата и станаха достояние на обществеността", обясни Цветков.

Според него реалната причина за отстраняването му от поста са били изпратени в прокуратурата критични доклади за публични предприятия и организации. Цветков посочи, че докато е ръководил Сметната палата до държавното обвинение са били изпратени 37 доклада за нарушения. "Докладите на "Автомагистрали" и "Монтажи" са в прокуратурата. Този на "Автомагистрали" вече близо 2 години е в прокуратурата", изтъкна той. По думите на Цветан Цветков обаче не се знае какво се случва по тези доклади.

Той каза още, че с възстановяването му като шеф на Сметната палата сега възниква сложен казус, тъй като при освобождаването му от длъжността мандатът му е бил изтекъл.

Цветков заяви също, че наследилата го на поста Горица Грънчарова-Кожарева не е полагала клетва и това дава възможност подписаните от нея актове да бъдат атакувани в съда от заинтересованите лица.

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

Депутатите приеха правилата за избор на шефовете на Сметната палата, БНБ и НЗОК

При игра с падащи кворуми и мнозинства