Новината, че полицаите не са доволни от своето възнаграждения не е от днес. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Соня Янкулова, цитирана от БНР.

Според нея проблемът е вътрешноведомствен, а дискусията в интернет сайта на министерството върви повече от две седмици.

На въпрос дали ще има протести на полицаи, тя отговори: „Може да има, може и да няма" като допълни, че по принцип това е незаконосъобразно. Какво друго ще има това е право на самите полицаи да решат добави Янкулова.

Националният синдикат на полицаите не участва в подготовката на мълчаливия протест на полицейските служители към днешна дата.

Председателят на синдиката Емил Рашев каза, че действително интернет форумът е създаден от МВР, за да могат хората под псевдоним да споделят това, което ги вълнува.

Синдикатът би подкрепил всяко едно протестно действие в случай, че ясно и точно са формулирани исканията, целите и задачите на този протест. Иначе недоволството идва от това, че служителите на МВР са очаквали 13-та заплата.

Рашев обясни, че скоро е имало събрание на Управителния съвет и там са били формулирани исканията на полицаите. Включен е бил и въпросът със заплащането на извънредния и нощния труд.

Емил Рашев потвърди, че протестни действия може да има.