Хиляди синдикалисти потеглиха на протестно шествие от централната на КНСБ на площад „Македония" към Народното събрание, като по пътя недоволните трудещи се минават през Министерство на здравеопазването и Министерски съвет.

Екипирани с лилави потници и с куп плакати и лозунги представители на всички синдикати - земеделци, миньори, учители, лекари и други - са изпълнили пространството от светофара на площад „Македония" до булевард „Александър Стамболийски".

Министри увериха КНСБ, че исканията им се изпълняват
Още...

Според организаторите множеството е събрало около 6 хиляди души от цялата страна, като заявката от вчера бе, че в столицата ще пристигнат над 150 автобуса.

Около 50 автобуса са разположени около трамвайната линия между Руски паметник и площад „Македония", като вероятно автобуси има и другаде.

Ранобудните застъпиха пред парламента, гербери помагат на припаднал полицай
Още....

Доста изобретателни са представителите на миньорския синдикат, които носят плакати, противопоставящи се на одържавяването на мините, като например: „Не искаме държавни мини, помним разрухата!" и „Не пипайте концесиите, те са европейски!". Миньорите искат „незабавни действия за орегулиране разплащанията към НЕК, към електропроизводителите и съответно към мините", четем на друг плакат. Не липсват и искания за увеличение на бюджетите в здравеопазването, а земеделците са донесли със себе си електрически резачки.

Въпреки че правителството е започнало да изпълнявала част от исканията на синдикатите, те имат и други конкретни искания, касаещи доходите на работещите, замразяване на пенсионната възраст, каза от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него исканията им в сферата на енергетиката и здравната система са важни, защото могат да съборят икономиката на България в първите месеци на следващата година.

Относно обвинения, че протестът е политически, защото синдикатите са се срещали с политически лидери, Димитров посочи, че синдикатите се срещат постоянно с политически лидери и в това няма нищо странно. Той подчерта, че вече са чути исканията на студентите, пенсионерите, майките, но трябва да се чуят и исканията на работещите. Колкото повече политическите лидери чуват, толкова по-добре, подчерта Димитров.

Не искаме 80% заплати за 100% свършена работа, обявиха пред Министерството на здравеопазването синдикатите, като на здравния министър му бе връчена декларация с конкретните искания на протестиращите.

Малко по-късно подобна декларация, но с различни искания, бе връчена и на Министерски съвет.

Демонстрантите се насочиха към Народното събрание.

Малко след 12 часа по молба на ръководството на КНСБ студентите и протестиращите граждани се преместиха в дясно по посока ректората на Софийския Университет, за да могат колоните от няколко хиляди протестиращи членове на синдикатите да се настанят пред парламента.

Ранобудните - които първи дойдоха пред парламента, „отпуснаха" на синдикалистите пространството до паметника на Цар Освободител, където е и трибуната, подготвена за КНСБ. Синдикалното шествие - за което мястото е недостатъчно, започна да изпълва и пространството зад коня.

Протестът на КНСБ е придружен и от патриотични песни, които огласяват цялата околност. „Морето от лилаво" се присъедини към ранобудните студенти, но синдикалистите имат предимно социални искания за достойно заплащане и край на мизерията.

В един момент обаче се наложи ранобудните да се отдръпнат от двете страни на пътното платно, за да може синдикалната маса да се побере пред парламента. Лилавата колона върви през своеобразен шпалир от студенти и други протестиращи.

Въпреки това антиправителствени протести и демонстрацията на КНСБ се пресякоха пред сградата на НС, въпреки молбата на КНСБ, протестът да се премести и да освободят място за предварително заявената демонстрация на синдикалистите. Част от демонстрантите искащи оставката на кабинета се разпръснаха в тълпата между членовете на КНСБ, а някои от тях останаха на Паметника на Цар Освободител, зад сцената на синдикатите.

Получи се надвикване между двата протеста, като синдикалистите скандираха „КНСБ!", а останалите „Оставка!". Много граждани изразиха недоволството си, че КНСБ им отнема протеста, а някои по-агресивно настроени демонстранти разбутаха лилавите балони на синдикалистите ги нарекоха „червени боклуци", но до по-сериозни спречквания не се стигна.

Синдикалистите обещаха да има стачка, ако исканията им не бъдат чути. „Искаме парите си!" и „Не на бюджет 2014", скандираха синдикалистите.

Пред синдикалното множество от специалната трибуна на КНСБ се изредиха лидерите на почти всички синдикални организации в конфедерацията, за да изложат своите секторни искания пред Народното събрание.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна бе категоричен, че хората искат работа,  спокойствие и достойни заплати, независимо кое правителство управлява.

Най-голямата синдикална организация винаги ще се бори за това, настоя Димитров и призова множеството да извика „достойни заплати!".

Димитров се обърна към управляващите и ги предупреди, че те самите ще решат колко да управляват. „Ако чуете гласа на работещия българин, ще бъде по-дълго", прогнозира лидерът на КНСБ. В противен случай синдикатите скандирането ще стане „стачка, стачка" и ситуацията бързо ще се промени, добави той.

Във връзка с днешния Консултативен съвет по национална сигурност Пламен Димитров призова президента, премиера и лидерите на всички партии да намерят „начин за нормалност" в държавата и бъдеще за всички тук, в България. Около 13:30 часа бе обявен край на мероприятието на синдикатите, като участниците бяха призова спокойно да се отправят към домовете си или към автобусите, с които са дошли в София.