Синдиците в КТБ са се извинили на БСП за допуснатата от тях техническа грешка със сметка на варненската организация на партията в КТБ. Те са изпратили официално писмо до столетницата, съобщават от партийния пресцентър.

Припомняме, че в изпратения на 9 февруари списък на партии, политици и магистрати, които са имали отношения с банката, на трето място по размер бе посочен влогът на Областния съвет на БСП-Варна. Според синдиците сумата в него възлизала на над 1 млн. лева.

Лидерът на червените Михаил Миков веднага разпоредил проверка.

В писмото си синдиците, представляващи изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, посочват, че в периода от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2015 г. Областният съвет на БСП в морската ни столица е имал една сметка в КТБ. Тя е била открита на 6 декември 2007 г. Бившият партиен лидер Сергей Станишев бил упълномощил със сметката да се разпореждат Боян Димитров, Петър Димитров, Красимир Янков, Мая Раданова-Кръстева, Цонко Цонев, Милка Кузманова.

Синдиците отбелязват, че между 1 май 2014 г. и 31 декември 2015 г. с вземането по сметката не са извършвани цесии, а от 1 май до 20 юни 2014 г. със средствата са осъществявани само стандартни операции – тегления и банкови преводи. Приложени са пълно извлечение за движението по сметката и копия от пълномощните на посочените лица.

В кореспонденцията си до „Позитано 20” синдиците уверяват, че след като на 10 февруари техническата грешка е била установена, те са коригирали оповестената от тях информация.

Поправеният списък бил представен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за публично оповестяване. Съобщение за допуснатата грешка и нейното отстраняване е било публикувано и на интернет страницата на КТБ.