синята коалицияСрещу внесения в парламента от ГЕРБ и „Атака" проект на избирателен кодекс се обявиха СДС, ДСБ, обединените земеделци и „зелените".

Това е кодекс на статуквото, а ни беше обещано кодекс, който да осигури прозрачен изборен процес, чист от корупция, коментира Михаил Михайлов от СДС.

Той заяви, че „Синята коалиция" ще бъде много активна между първо и второ четене на проекта и ще има много предложения за промени. Някои от тях бяха обявени още днес на пресконференция в Парламента.

По отношение на финансирането на предизборните кампании, Михайлов каза, че СДС ще държи партиите да не плащат за предизборните хроники на медиите, които се финансират от българските данъкоплатци.

Ще искаме всички плащания в кампаниите да стават по банков път, каза още Михайлов. По отношение на даренията, от СДС смятат, че едно дарение не трябва да превишава средната заплата.

Редица забележки имат представителите на СДС към Централната избирателна комисия. Те настояват да има постоянна изборна администрация. За самото избиране на ЦИК вижданията на СДС са, че трябва да бъде на паритетен, а не на квотен принцип и решенията да се вземат с две трети мнозинство, а не с обикновено мнозинство.

Освен това, на изборите трябва да се използва машинно гласуване с POS терминали, добави Михайлов. Той се противопостави и на предвиденото в проекта на кодекса за гласуването в Интернет. Ние ще предложим електронното гласуване да е по-широко застъпено, заяви Михайлов.

По отношение на регистрацията, той каза, че не бива да се изисква първо регистриране на партии и след това - на коалиции.

Прошко Прошков от ДСБ предупреди, че проектът на кодекс предвижда редуциране на общинските съвети и намаляване на гражданската представителност в местната власт. Има опасност в малки общини да се получи еднопартиен общински съвет, изтъкна още той.

„Синята коалиция" категорично настоява за реални реформи в администрацията и за възможност за реално местно самоуправление, подчерта Прошков.

Проектът за избирателен кодекс беше разкритикуван и от обединените земеделци. Петя Ставрева изрази несъгласие с предвидените преференции. Сега се предлага много висок праг - 10% за европейски парламент и 20% за национален парламент, посочи тя.

Предвиденото в проекта в села с население под 500 жители да нямат право на избор на кмет, по думите й, ще лиши много села и техните жители от избор.

Христо Генев от „Зелените" настоя в кодекса да бъде записано, че разплащанията ще се правят по банков път и ако има кешово плащане, то да не надвишава минималната работна заплата.

Според оценката на „Зелените", проектът на кодекс вместо да демократизира изборния процес, затвърждава статуквото. Генев изтъкна още, че в документа трябва да има ясни наказания за тези, които нарушават правилата.