Сините инициират промени в Закона за защита на потребителите и Закона за електронните съобщения заради телекомуникационните оператори и доствчиците на интернет.

Според депутатите от Синята коалиция не са достатъчно защитени правата на потребителите. Българските потрбители се превръщат в крепостни селяни на телекомите, категоричен е Михаил Михайлов от Синята коалиция.

Той иска председателята на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъде изслушан в медийната комисия по темата, както и за преносимостта на номерата. В това отношение според Иван Иванов от ДСБ България силно изостава от други страни членки на ЕС.

Ние настояваме КРС да приведе в действие нормативните механизми и да се опростят процедурите по прехвърляне на номерата, каза Иванов, който предлага услугата да става "на едно гише".

Сините искат също така да се отмени автоматичното подновяване на договорите с потребителите, без те да бъдат предварително уведомявани. Депутатите настояват още да се отмени и санкцията за потребител, който предсрочно прекрати договор с оператор, след като не е доволен от услугата.

Сините се срещнаха с представители на потребителските организации, които са категорични, че всеки месец на 20-то число ще протестират срещу телекомите. Те са внесли и петиция с исканията си до премиера Бойко Борисов, до председателя на парламента Цецка Цачева и до ЕП.