Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност. Причината за тяхното недоволство е липсата на увеличение на възнагражденията им през изминалите две години, съобщава БНР.

Ръководителят на отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ Анастасия Стойчева подчерта, че в Бюджет 2024 липсва актуализация на средствата, които са необходими за издържане на дейността на Хидрометеорологичната служба. Тя поясни, че през август 2023 г. са били актуализирани бюджетите на научните организации, но при тях нищо не се е случило.

По думите й в НИМХ дори се е стигнало до намаляване на щатни бройки. Ние бяхме с 724 щатни бройки. Десет от тях отиват в Министерството на околната среда и водите, за да се създаде дирекция "Политики по изменение на климата". Да се взимат бройки от национална научна организация с оперативна дейност и да се прехвърлят, за да се развива административно звено в министерство - това е повече от съмнително управленско решение, заяви Стойчева.

Според нея има затруднение и с привличането на млади кадри, като основната причина за това е ниската заплата, която е в порядъка на 1200 до 1500 лв.

НИМХ стана разпоредител с бюджет към Министерството на околната среда и водите

НИМХ стана разпоредител с бюджет към Министерството на околната среда и водите

Това се случи с постановление на Министерски съвет