С постановление на Министерския съвет Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) става второстепенен разпоредител с бюджет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщават от МС.

Новите текстове допълват и общата численост на персонала на НИМХ към административните структури, чиито ръководители са второстепенни разпоредители по бюджета на МОСВ.

С промените се допълва Постановление № 208 от 27.09.2017 г. на Министерския съвет в съответствие със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите (обн. ДВ., бр. 20/2022г.). Според §7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона Националният институт по метеорология и хидрология от министъра на образованието на науката преминава към министъра на околната среда и водите.

Припомняме, че през месец март 2022 г. НИМХ беше изваден от Министерството на образованието и науката и прехвърлен към МОСВ. Учените от института по метеорология се противопоставиха на тази идея, като излязоха в стачна готовност и организираха протести. Страната ни беше изправена пред опасността да остане без прогноза за времето.