Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) спря подаването на информация на сайта си за времето. На страницата се изписва съобщение: "НИМХ - в протестна готовност".

Причината са готвените промени в статута на метеорологичната служба и във финансирането с прехвърлянето ѝ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В момента института е към Министерството на образованието и науката (МОН).

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви, че няма проблем със средствата за НИМХ, а става въпрос само за структурни промени.

НИМХ не иска да се мести в МОСВ

НИМХ не иска да се мести в МОСВ

Извън МОН институтът няма да може да е научна организация

По-късно на образователна комисия министър Николай Денков обясни пред БГНЕС, че институт и неговата работа са във връзка със Закона за водите, като и работата му е свързана именно с управлението на водите, които пък са към Министерство на околната среда и водите. Именно това е аргумент НИМХ да бъде преместен към това министерство. "Системното място на този институт е към Министерството на околната среда и водите", посочи Денков. Той не разбира и какви са притесненията и опасенията сред работещите.

Припомняме, че преди три години НИМХ бе преместен от БАН към МОН. Решението бе взето след много протести на служители, които недоволстваха, че Академията не им предоставя полагаемото се от бюджета.

Николай Денков припомни и този факт и аргументът тогава, че НИМХ не извършва научна дейност, а е ведомствено звено с практика. От друга страна министърът чувал сега аргументи, че с местенето ще се прекъсне научната дейност.

Те съчетават и двете функции, но като ведомство тяхното място е в Министерството на околната среда и водите", заяви той.

Министерството на образованието е подкрепило увеличението на бюджета на БАН. "Министерството е на страната на всеки, който си върши добре работата. Министерството през цялото време е отстоявало позицията, бюджетът на БАН трябва да се увеличи с 20 милиона лева", коментира Денков.