Заместник-изпълнителният директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Таня Маринова заяви, че от института са притеснени от преместването си от Министерството на образованието и науката (МОН), а мотивите за това са неясни.

Откакто напуснахме БАН и минахме към МОН, имаме много добри резултати, отчете проф. Маринова пред БНТ.

Тя обясни, че след заседание на Министерския съвет в края на 2021 г. министърът на образованието Николай Денков е предложил НИМХ да се отдели от МОН. НИМХ обслужва поне 8 министерства, така че да се обвързваме само с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не е редно, посочи проф. Михайлова.

МОН: НИМХ принадлежи там, където се използва неговата експертиза

МОН: НИМХ принадлежи там, където се използва неговата експертиза

Министър Денков е готов да обсъжда къде е най-доброто място за НИМХ

Тя изтъкна, че предложението на МОН не е обсъждано с НИМХ, по никакъв начин не са участвали в предложението на министъра на образованието и науката. Според нея НИМХ е по-добре да бъде към МОН, защото са научна организация, а по отношение на прехвърлянето им към МОСВ ще имат проблем и няма да могат да работят по международни проекти.

Ние няма да можем да бъдем научна организация, ако бъдем преместени в МОСВ, опасява се проф. Михайлова. Мястото ни е в образователното министерство и даже не знаем какво възнамерява да направи правителството. Не съм сигурна, че пак ще бъдем поканени, но за нас нищо не се споменава. Ние бихме искали да участваме в дискусията, защото по този начин се уточнява статутът на НИМХ, каза още проф. Таня Михайлова.

Учени недоволстват срещу прехвърлянето на НИМХ към МОСВ

Учени недоволстват срещу прехвърлянето на НИМХ към МОСВ

Поводът е прехвърлянето на НИМХ към Министерството на околната среда и водите