Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излезе с открито писмо до министър-председателя Кирил Петков.

Поводът е прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Учените категорично се противопоставят на това действие. Те не са били уведомени за това, нито пък някой е потърсил тяхното мнение по въпроса.

Писмото е подписано от 97% от работещите в НИМХ.

Отчетите за последните три години от както Института по метеорология и хидрология премина от БАН към МОН показват значително подобрение на всички дейности.

"Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да "извади" една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега", питат от института.

В допълнение учените заявяват, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност се отнема възможността на института за участие в международни и национални научни проекти и програми. Така се отнема и възможността за получаване на средства по тях.

Служителите са готови да спрат прогнозата за времето в знак на протест.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично