Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да мине под крилото на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Припомняме, досега НИМХ беше под шапката на Министерство на образованието и науката (МОН), преместено там от БАН след поредица от протести на служителите.

Народните представители поспориха отново за това какъв стопанин на НИМХ ще е екоминистърът, как ще функционира институтът и кой и по какъв начин ще избира генералният директор на НИМХ.

По време на дебатите вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов заяви, че народните представители няма нужда да упражняват към критика върху служебното правителство за това какви законопроекти е внесло. Сандов призова депутатите да се фокусират и да вървят напред.

Сандов се надява чрез диалог с учените в НИМХ да постигнат синхрон между изпълнителната власт и научната организация. Ако министърът няма никакви отношения към НИМХ на практика аз не мога по никакъв начин да влияя върху някои от процесите. Ако се случи нещо по някаква причина и директорът на НИМХ не е директор, и научният институт не предлага такъв, МОСВ оставя във висящо положение, изтъкна екоминистърът.

НИМХ спират протестите, но са готови за нови

НИМХ спират протестите, но са готови за нови

Не искат да бъдат политически обвързани

НИМХ не е само научна организация, но институтът е и академична организация. Той призова да се гледа в цялост на институцията. Аз ще се съобразявам с онова, което самият научен колектив има като предложение за генерален директор на НИМХ, но не може това да е единственото определящо и аз да се превърна в гумен печат, коментира Сандов

В ролята си на добър стопанин Борислав Сандов ще има ангажимент към цялото общество, което да бъде задоволявано с научни и приложни данни.

Депутатът от ИТН Ива Митова заяви, че параграф 7 разбунил духовете в последните няколко седмици с преминаването на НИМХ от МОН в МОСВ. Нито има сливане, вливане или разделяне, а просто преминаване от едно юридическо лице в друго, посочи тя.

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

Научната структура трябва да има право на преразпределението на бюджета

Бившият образователен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев настоя, че НИМХ изпълнява функции по отношение обслужване на изпълнителната власт и не е вярно, че институтът е отказвал възлагане на задачи. Министърът има обвързана компетентност с НИМХ като може да откаже или да приеме от научния съвет на НИМХ предложението за генерален директор, каза Вълчев.

Той посочи, че няма никаква политическа атака по преместването на НИМХ, а се надява екоминистърът да бъде отговорен принципал за увеличение на възнагражденията в НИМХ. Ако вие осигурите разходите за персонал, НИМХ си определят възнагражденията, уточни бившият образователен министър.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров добави, че след като ще бъде прехвърлен НИМХ в МОСВ, то институтът трябва да запази статуса си на научна структура и да функционира в такъв формат, съдържание и дух. Структурата и функционирането на НИМХ трябва да се запази, настоя Чакъров.

По думите му генералният директор на НИМХ трябва да се избира от учените от института, а не от министъра на околната среда и водите с аргумент, че работещите в НИМХ трябва да могат да носят отговорност.

НИМХ не иска да се мести в МОСВ

НИМХ не иска да се мести в МОСВ

Извън МОН институтът няма да може да е научна организация

Николай Дренчев от "Възраждане" настоя да остане преместването на НИМХ в МОСВ за друг момент и да не се бърза. Бъркаме малко небрежно и бързо и не виждам никаква причина да го правим, добави той. От "Възраждане" искат НИМХ да остане с принципал МОН и когато видят разумни аргументи и цялостно законодателство в неговата пълнота и процедурата е спазена, тогава да се пристъпи към промяна.