ПП "Синьо единство" няма да участва в предстоящите избори и отказва да бъде параван на поредното раздробяване на традиционната десница и на целенасоченото довеждане на власт на БСП и ДПС. Това се казва в позиция на партията относно предстоящите избори.

От "Синьо единство" са категорични, че подобна десница не заслужава подкрепа и доверие. По мнението им единствената проевропейска алтернатива е загърбване на личните интереси и партийните сметки и обединението в единна дясна партия. От партията са готови след изборите да работят за изграждането на такава.

Раздробяването на традиционната десница на три субекта, явяващи се поотделно на предстоящите парламентарни избори, е поредният непростим грях спрямо десните избиратели. Това се казва още в позицията до медиите.

В нея се изтъква, че през годините традиционната десница многократно е попадала в идентична ситуация и резултатът всеки път е бил плачевен.

"Сега не само ще се "спъне трети път в една и съща тиква", не само ще прояви жълтопаветно високомерие, не само ще ребрандира изпразнени от съдържание политически марки с нови безпринципни партньорства, но и ще занули и без това крехкото доверие на десните избиратели", предупреждават от "Синьо единство".

Според партията подобно безсилие, което е плод на лични амбиции, исторически компромиси и липса на политическа визия и партийна самодостатъчност води до вихрещ се популизъм и разпад на нормалния политически процес в България.

По мнението на хората в "Синьо единство" "новите лица" в дясно са повторили всички грешки на старите лидери и са продали морала в политиката, който бил най-ценният капитал на традиционната десница. Те били затънали в коловозите на собственото си партийно сметкаджийство.

В позицията се изтъква още, че с опита да се заблудят и употребят десните избиратели с обещания за "надпартийни платформи" и "единни" субекти има за цел единствено да оцелеят кухи партийни абревиатури.

Според "Синьо единство" упорството да не се създаде единна дясна партия са довели до омерзение у десните избиратели, които все по-трудно ще бъдат убеждавани занапред, че традиционното дясно има смисъл, послание и адекватна причина да участва в политическия процес в страната.