Ситуацията в страната се нормализира, институциите са в пълна координация и готовност за незабавна реакция във връзка с метеорологичната обстановка. Това беше докладвано на премиера Борисов във вторник, 12 януари, съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът свика работно съвещание във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

Междувременно в цялата страна има наводнения, язовири се изпускат контролирано, на много места има проблеми заради скъсани речни диги.

Дъждът активира свлачища в страната
Обновена

Дъждът активира свлачища в страната

От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание

Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още министърът

"Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване", пишат от МС.

Река Места отнесе мост, изграден преди 2 години

Река Места отнесе мост, изграден преди 2 години

Има наводнени вили

"Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много", заяви премиерът Борисов.

Екоминистърът Емил Димитров информира, че наблюдават нивата на язовирите, като съседните държави - Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Няма бедстващи хора в област София

Няма бедстващи хора в област София

Най-тежко е положението в Нови Искър и Мировяне и Житен и др.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова изтъкна, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.

Вътрешният министър Христо Терзийски информира, че МВР е в готовност да реагира на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща в следствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома - двама възрастни и две деца са евакуирани незабавно и няма загинали.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева заяви, че "Напоителни системи" оказват пълно съдействие на Столична община. Следят се язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Министър Танева информира, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

На заседанието бе и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

Междувременно от администрацията на президента Румен Радев съобщиха, че той късно снощи е провел телефонен разговор с главен комисар Николай Николов за наводненията в страната през изминалото денонощие.

"Главен комисар Николов увери държавния глава, че са предприети необходимите мерки и към момента няма опасност за здравето и живота на българските граждани. Извършена е евакуация на граждани от застрашени райони и е наредено непрекъснато наблюдение на нивата на реките и язовирите предвид продължаващите валежи в страната. Предприети са дейности по отводняване и обезопасяване на пострадали населени места и ще бъде направена оценка на имуществените щети", информираха от "Дондуков" 2.