Със скандал започна заседанието на Столичния общински съвет (СОС), в рамките на което общинарите за втори път ще се опитат да изберат председател на съвета. Недоволството дойде от страна на ГЕРБ, които запитаха - къде е кметът Васил Терзиев, който според Закона за местното самоуправление следва да присъства на заседанието за съвета. Бе отговорено, че Терзиев имал работа, а и бившият им кмет Йорданка Фандъкова не се славела с особено присъствие на заседанията. "Следва кметът да е тук, защото е изпращал писма за срещи до политически лидери, на които да се обсъждат политики. Ако иска да обсъжда политики, да дойде", призова Антон Хекимян. Искането му да дойде градоначалникът подкрепиха БСП, ИТН и Карлос Контрера от ВМРО.

Хекимян настоя също да се гледа още днес план-сметката за чистотата на столичния град, която трябва да се приеме в спешен порядък, макар и да няма избран председател на СОС. Това му бе отказано с мотива, че органът няма как да заработи без оглавяващ го. Подобно настояване отправи и Карлос Контрера.

В крайна сметка председателстващата заседанието на Столичния общински съвет Грети Стефанова от ПП/ДБ/СС даде половинчасова почивка, за да може Васил Терзиев да дойде на заседанието. А той, оказа се, по това време е бил на среща в Министерството на финансите с Асен Василев.

Георги Георгиев: Терзиев да се беше обадил на Фандъкова да му каже как да се справи с протеста

Георги Георгиев: Терзиев да се беше обадил на Фандъкова да му каже как да се справи с протеста

Общинският съветник от ГЕРБ търси къде е подготвеният екип на Терзиев

Припомняме, че при гласуването преди седмица, провело се тайно и с хартиени бюлетини, бяха издигнати 4-ма кандидати, сред които бе Борис Бонев от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София". ГЕРБ не издигнаха своя кандидатура с аргумента, че ще заемат ролята на "силна опозиция", а отговорност за събиране на мнозинство лежи върху плещите на първата сила в съвета. БСП пък издигнаха Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, а "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. В крайна сметка Бонев получи само 23 гласа, всички от неговата политическа сила, недостатъчни, за да оглави СОС.

В събота новоизбраният кмет на София Васил Терзиев покани на среща политическите партии, които присъстват в съвета. Твърдо отказаха да се явят от ГЕРБ, а БСП и "Възраждане" бяха категорични - няма да подкрепят Борис Бонев и ще издигнат отново свои претенденти за шефското място в СОС. Същевременно се появяват гласове от останалите политически сили, че какъвто и да е компромис няма как да бъде направен, ако Борис Бонев остане кандидатурата на ПП/ДБ/СС. Самият Бонев, както и представителите на коалицията, обаче са категорични - това остава името, което ще издигнат.

Васил Терзиев протяга ръка към БСП за стартиране на работата на СОС

Васил Терзиев протяга ръка към БСП за стартиране на работата на СОС

Той е готов да работи с всички политически сили за постигане на резултати

След около 50 минути Васил Терзиев се появи в залата и се съобрази с искането на ГЕРБ да обясни как са протекли разговорите през събота с политическите партии, представени в съвета.

"Бяха пратени покани до всички партии, които са представени тук, с еднакъв текст. Темите бяха приоритетите на всеки един, да видим какво ни обединява, а не какво ни разединява. И второ - какви са важните неща за всяка една от партиите, които да бъдат застъпени в следващия бюджет. Чак след като минем тези точки можем да говорим за всичко, което следва - изборът на председател, избор на комисии. По последните 2 точки не е говорено", преразказа диалога си с представителите на партиите кметът.

И увери - ще изпрати отново покани за разговор до всички политически сили за разговори.