С все сила у нас се разрази скандалът за начина, по който страната ни е ратифицирала споразумението АСТА (Търговско споразумение за борба с фалшифицирането).

Kaкво е записано в ACTA:
По отношение на стоките, чието авторско право е било обект на пиратство, и стоките с фалшифицирани търговски марки всяка от страните по споразумението трябва да предвиди възможността при гражданското производство, по искане на носителя на правата, нейните съдебни органи да разполагат с правомощието да постановят унищожаването на такива стоки в нарушение.
Oще...

Припомняме, миналата седмица в Токио „тайно" подписите си под споразумението сложиха 22 посланици на страни от ЕС, сред които и българският.
За това у нас не бе съобщено официално, а на въпроса ни, зададен в събота - 28 януари, на пресцентъра на външно отговориха, че нищо не знаят, но ще проверят.
Днес от там уточниха, че отговорно за проекта било министерството на икономиката.

Самият министър Трайков обясни пред днес журналистите, че експертите от Министерството на икономиката го посъветвали да даде зелена светлина за подписването на споразумението.
Техният аргумент бил, че разпоредбите му ще доведат до незначителна или никаква корекция на законодателството ни.

Трайков допълни, че ако се окаже че е бил подведен ще наложи санкции на служителите си.

Справка в стенограмата от заседанието на Министерски съвет от 16 ноември показва, че кабинетът е решил да ратифицираме споразумението без абсолютно никакви дебати.

Ето какво гласи стенограмата:

Точка 14 (изчита се от премиера Борисов)
Проект на Решение за одобряване проект на Решение на Съвета за сключване и проект на Решение на Съвета за подписване от името на Европейския съюз на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави-членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и Съединените американски щати
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права. Страните са, които Вие изброихте. Китай не е сред тях.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 14.


Трайково припомни, че предстоят разговори в Народното събрание относно документа, но ако той ни обвърже допълнително, работата по ратификацията ще бъде коригирана.

Ако говорим за правата, касаещи филмите и музиката, смятам, че тази индустрия е длъжник на потребителите. В момента имаме един неустойчив модел, който няма как да продължи да съществува за в бъдеще - да се искат много сериозни цени и да се търсят мерки на репресия към тези, които намират начин, да ги използват нелегално.

Определено това не е правилният път. Правилният път е да се намери цена, която клиентите биха платили, каквито модели виждаме, че вече се прилагат, коментира министърът на икономиката.

Правителството и премиерът да оттеглят подписите си от споразумението АCTA веднага, настояха от СДС. На редовния брифинг на сините Мартин Димитров бе категоричен, че то трябва да бъде спряно.
Той изрази възмущение, че икономическият министър Трайчо Трайков не е представил аргументи за въздействието на споразумението върху българската икономика и не се е противопоставил пред Министерския съвет.

„Интернет следенето е най-голямата мечта на Цветан Цветанов и Румен Петков. Много са си мечтали, но в случая споразумението друг го е написал", коментира Димитров.

Според СДС актът ще въведе интернет цензура без граници. Сините са на мнение, че правителството на ГЕРБ създава поредния парадокс.
„Всички знаем кога премиерът Борисов играе мач с тигрите от Бистрица, колко гола е вкарал, кога е победил или е загубил любимият му отбор. Оказа се обаче, че управляващите имат много тайни, които касаят всички в държавата. Тихомълком за два месеца правителството е успяло да присъедини България към спорния договор ACTA", се заявява в позиция на ръководството на СДС по случая.

СДС поясниха, че споразумението е било одобрено през ноември на заседание на кабинета, а този месец - на 26 януари, е подписано от посланика ни в Япония.

Най-много свобода остана в интернет, където въпреки напъните на Румен Петков и Цветан Цветанов до момента цензурата е слаба, изтъкна още Димитров и заподозря управляващите от ГЕРБ, че виждат сериозна възможност да използват това споразумение като претекст и за намеса в интернет пространството.

От СДС поясниха, че ACTA задължава доставчиците на интернет да докладва каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права. Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Мартин Димитров е категоричен, че това споразумение не бива да бъде ратифицирано от парламента. Той изрази възмущение, че документът не е бил подложен на обществено обсъждане.
„Българското правителство продължава да подписва договори като селски кмет, без дебат, без консултации, често без да знае какви са последиците от това", категорични са в СДС.

По-късно и лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви, че не би подкрепил да се ограничава свободата на комуникациите, свободата на словото и да се въвежда необосновано преследване.

Зад благородни намерения може да се вкара нещо, в което да има негативен ефект, предупреди той и заяви:„ Не бих подкрепил нещо, което автоматично обслужва големите корпорации и мачка конкуренцията или ограничава комуникациите”.

От партията на Мария Капон поискаха България да използва правото си на вето срещу приемането на АСТА.

В края на миналата седмица в Полша бяха организирани първите протестни демонстрации срещу споразумението. Очаква се на 11 февруари и у нас да започнат граждански протести.

Междувременно от Атака съобщиха, че са внесли предложение в дневния ред на парламента да влезе проект за решение, което Задължава правителството да предприеме и осъществи всички необходими действия за оттегляне на Република България от подписаното на 26.01.2012 г. в гр. Токио - Япония търговско споразумение за борба с фалшифицирането - АСТА.

Евродепутатът Ивайло Калфин коментира, че решението за подписването на споразумението от България е взето без демократично обсъждане на проблема със заинтересовани страни и граждани, а освен това АСТА съдържа разпоредба, предвиждаща отговорност на интернет доставчиците по отношение на съдържанието на информацията, качвана в интернет.

"На тях (на интернет доставчиците, б.р.) се възлага да шпионират и да докладват, ако имат съмнения за фалшифицирани продукти или нерегламентирано ползване на продукти, защитени с авторски права. Това им дава право да следят всяко писмо или влизане в сайт, което е недопустимо, а в страни с печална слава на полицейски държави като България, тази вратичка може да стане голям проблем".

Като член на Европейския парламент Калфин прогнозира, че институцията, която вече веднъж отхвърли АСТА, няма да го одобри и при евентуалното му повторно внасяне от Европейската комисия.