Скандалът, за манипулиране избора на Политическия съвет на НДСВ от неделя, вчера избухна с нова сила. Ще има ли развръзка днес? Очаква се лидерът Сакскобургготски и недоволните депутати да обсъдят проблемите, които последните дни излязоха на повърхността.

След като недоволството бе първоначално изразено от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев в неделя, вчера над 40 депутати от Парламентарната група на НДСВ са се събрали в сграда на Народното събрание. Разговорите между тях стигнали до предложения за изключване на Милен Велчев от партията и обжалване на резултатите от неделя.

Тези предложения са включени в декларация, подписана от повече от 40 депутати. С декларацията те официално се обявяват против взетите в неделя решения. Освен обвиненията за дирижиране на конгреса, е изразено недоволство, че в ПС са включени хора, които не са членове на НДСВ. Обжалването на решенията на конгреса ще бъде внесено в съда от министъра на правосъдието в оставка Георги Петканов. Все още обаче няма окончателно решение по въпроса. Депутатите очакват среща с лидера на партията Симеон Сакскобургготски.

В отговор на случващото се той заяви, че ще разговаря с тях утре (б.а. днес). Според него от приключването на конгреса са минали само няколко часа, а за спокойното и рационално оценяване на случилото се трябва повече време. Сакскобургготски обобщи, че във виртуалната политика може да се говори всичко, но в реалната нещата стоят по друг начин, „слава Богу".

Според лидера, трябва да се внимава с наказанията в партията. За реакциите на депутатите Симеон Сакскобургготски заяви: "Ако са изразили недоволство, да бяха го казали на конгреса".

Това направи само Даниел Вълчев. Той обаче не коментира пред медиите поведението си. След обявяването на последните пет члена на Политическия съвет в неделя, просветният министър се обърна към председателстващия конгреса на НДСВ с думите: „Г-н Велчев, само присъствието на Негово Величество ме въздържа да кажа това, което мисля за Вас!". В Пловдив Вълчев подчерта, че не е уместно лицата на НДСВ да използват посредничеството на медиите, за да решават вътрешните си противоречия.

Явно с последното е съгласен и опонентът му. Бившият финансов министър също отбеляза, че не е нужно проблемите в партията да бъдат изваждани на показ, след като може да се обсъждат вътре в партията. Твърденията за манипулация на избора на Политическия съвет на НДСВ са абсолютно безпочвени и абсурдни, повтори отново Милен Велчев.

Анелия Мингова, председател на Парламентарната група на НДСВ, разпространи официално съобщение, в което се казва: "Членовете на ПГ на НДСВ са в правото си да обсъждат получилото се на конгреса и да правят политическите си изводи. Когато ПГ вземе своите решения, те ще бъдат обявени пред медиите".

Срещу организаторите на конгреса са отправени обвинения не само в манипулиране на избора за ПС, но и за изработването на цялостен предварителен сценарий, по който е протекъл конгресът. На делегатите било предварително съобщено за какво и за кого да гласуват.

Освен изключване на Милен Велчев, се иска още изключването на Илчо Дуганов, заместник-областният управител на Бургас и Кирил Арсов, председател на комисията по избор на членовете на Политическото ръководство на НДСВ.

Същевременно Арсов е категоричен, че изборите са напълно легитимни. Според него е невъзможно да има грешка с преброяването на гласовете.