Българските общини получават помощи, като част от помощите, които са за небитовите потребители. Правителството направи оперативно заседание и реши, че ще направи работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос от депутата на ДПС Джейхан Ибрямов за това как и кога Министерският съвет ще подпомогне общините за високите сметки за ток за улично осветление.

Като видяло примери на Столичната община, че от едната страна на улицата осветлението струва над 5 000, а същата лампа от другата страна на улицата - 1500 лева, правителството се стреснало.

Кирил Петков се впечатли от уличните лампи с цена от 5 755 лв.

Кирил Петков се впечатли от уличните лампи с цена от 5 755 лв.

Това съобщава в профила си във Facebook

Дали част от общините имат нужда от парите за инвестиционни разходи, или наистина са затруднени да плащат сметките си, недоумява Петков. Властта е готова да изслуша и помогне общините, но трябва да са сигурни, че нямат четири пъти по-големи разходи заради непроведени обществени поръчки. Държавата няма пари, ние взимаме парите от данъкоплатците и ги преразпределяме, уточни премиерът.

Когато средствата се преразпределят и се харчат много повече, правителството е много притеснено, но никой няма да може да харчи непрозрачни пари, посочи Петков.

250 лева на мегаватчас са помощите за подпомагане за високите цени на тока. Кирил Петков не вижда нещо заплашително, ако общините са си харчили средствата по по-прозрачен начин, но все още нито една община не е дошла в Министерския съвет. Вратите са отворени при нас, увери премиерът.

Темата за високите сметки постави и Драгомир Стойнев от БСП. Финансовият министър Асен Василев увери, че компенсации за общини, училища и други институции ще има още през февруари. Ако предвидената компенсация не им стига, в МС има работна група, към която могат да де обърнат за помощ.

Държавата се връща на мястото си, доволен бе червеният депутат. Това е ясен знак, че това правителство работи в добра посока, смята още той.

Без компенсации за ток за общини, училища и църкви

Без компенсации за ток за общини, училища и църкви

В комисия отхвърлиха предложението на ГЕРБ, оставиха темата за диспут между първо и второ четене на бюджета