В Скопие бе открит Мемориал, посветен на „депортираните евреи по време на българската фашистка окупация".

Церемонията бе уважена от най-високо държавно присъствие в лицето на президента Георге Иванов и премиера Никола Груевски, а сред гостите бе израелският вицепремиер Моше Яалон, както и президентите на Албания и Черна Гора Бамир Топи и Филип Вуянович.

Мемориалът е в памет на 7148 евреи от Македония, убити в нацисткия концлагер Треблинка.

Според видния наш историк акад. Георги Марков това е поредната антибългарска кампания.

Поводът е твърде печален, за да остане необяснен, добави Марков и припомни, че в периода 1941-1944 година България е съюзник на хитлеристка Германия, че още в края на 1940 година под германски натиск в България се приема антисемитски закон - Закон за защита на нацията.

Той разясни въпроса защо не бяха спасени евреите от Западните покрайнини, от Вардарска Македония и Беломорска Тракия по време на форум в БАН, посветен на 68-годишнината от спасяването на българските евреи.

Марков изтъкна разликата между Южна Добруджа и така наричаните „новоосвободени земи" като Западна Тракия, Вардарска Македония, Западните покрайнини. Тези наричани „новоосвободени земи" са под българско управление, но тези земи са завоювани с германско оръжие след разгрома на Югославия и на Гърция, посочи Марков.

В същата тази 1942 година у нас е била приета наредбата за българско поданство на всички жители на тези земи, с изключение на лицата с еврейски произход. Парламентът възлага на правителството да изпълни решението на Ванзейската конференция (съвещание на представители на министерствата и други властови структури на Трети райх, проведено в Берлин на 20 януари 1942 г.) за окончателно решаване на еврейския въпрос, създава се комисариатство. Важният фактор тогава е цар Борис III, подчертава Марков.

На участниците в дискусията в БАН беше припомнена с признателност петицията на заместник-председателя на 25-то НС Димитър Пешев, подкрепена от още 42-ма депутати, срещу депортирането на българските евреи:

Експулсирането на българските евреи ще опетни репутацията и мястото на България. Този акт ще злепостави България пред света и ще метне върху нея петно, което тя не заслужава".