Посещението на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова на 13 септември беше по повод културна проява - гостуване на Националната опера и балет РСМ в София. То няма характер на държавно, официално или работно посещение. В подобни случаи, протоколната практика не предвижда интониране на химни, поставянето на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути.

Това става ясно от отговор на българското външно министерство на запитване от Нова телевизия дали посланикът ни Желязко Радуков отказал да приеме протестна нота от Скопие по време на вчерашния разговор в Министерството на вътрешните работи (МВнР), на който бе привикан от македонската страна след скандала около липсата на знамето на Република Северна Македония на снимка на президента Румен Радев Гордана Силяновска-Давкова.

Силяновска определи посещението си в България като успешно

Силяновска определи посещението си в България като успешно

Разговорът с Румен Радев е бил приятелски, пълен с идеи

Радуков е представил в Скопие обявената от външното ни министерство позиция по казуса.

"Водени от желанието за добросъседски отношения и оставайки последователни в политиката си за поддържане на открит диалог с партньорите от Република Северна Македония, от българска страна бяха отправени покани до министрите, придружаващи президента г-жа Силяновска-Давкова, за срещи с техните омолози", посочват от МВнР. Поканата от българския външен министър Иван Кондов до министъра на външните работи и външната търговия на РСМ Тимчо Муцунски обаче е била отклонена.

Румен Радев не позволява оставки във ВВС да се искат от политически спекуланти, невдигали самолет

Румен Радев не позволява оставки във ВВС да се искат от политически спекуланти, невдигали самолет

Не вижда смисъл да свиква КСНС