Председателят на ВКС Лозан Панов не е изненадан от констатациите за корупцията у нас, представени в доклада на Центъра за изследване на демокрацията.

1,3 млн. корупционни сделки преброени за година у нас

1,3 млн. корупционни сделки преброени за година у нас

Правила, правила, настоя Росен Плевнелиев.

По думите му явно сме твърде далеч да изпратим корупцията в музея. Съдия № 1 е убеден, че не може да има ефективна борба с корупцията без ефективна съдебна система.

Засилено е политическото влияние в съдийската колегия във ВСС и няма промяна в прокурорската смята Панов, визирайки реформите в съдебната система. Трябва да се намери баланс между управление и самоуправление, иска Лозан Панов.

Бавното правораздаване отваря вратички за корупцията, смята той.
Председателят на ВКС не пропусна да припомни скандала с получения SMS от премиера Бойко Борисов. Политиците стигат до там, докъдето им позволим, подчерта той.

Панов изтъкна проблема с автоцензурата сред съдиите. Двама магистрати са осъдени с ефективна присъда на трета инстанция за корупция - един съдия и един прокурор. Нямало обаче осъден политик за корупция.

Според вицепремиера Меглена Кунева антикорупционният закон (приет на първо четене миналата седмица от парламента, б.р.) разгледал тесните места в досегашната практика. Този закон е част от една по-голяма верига, подчерта тя. Овластявали се гражданите. Законът го искат българските граждани, увери за пореден път Меглена Кунева.

На нас такъв силен закон ни е необходим, по думите й. Смятам, че законът ще има успех, убеден е вицепремиерът.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза, че не са постигнати резултатите, които искаме. По-широк фронт срещу корупцията поиска тя. Колкото повече са участниците в административната корупция, толкова повече тишина имало в обществото.

Решение било електронното управление. По мнението й корупционната среда се развивала по-бързо, отколкото институциите можели да реагират.

Само със закони нямало да се справим с корупцията. Важни били хората, които ще прилагат мерките. Това пък смята правосъдният министър Екатерина Захариева.

По думите й водещата роля в битката имала съдебната система. Тя поиска непопулярни мерки.  Прокуратурата трябва да остане единна, каза още Захариева.