"Сега ми отчитат 49-тия конгрес какво е направил, извинявам се, ама ГЕРБ е на 10 години. Ако сме на 130 години, сигурно ще имаме и ние една неподдържана на Бузлуджа чиния накрая. И ние можем да стигнем до там - пази Боже". Това каза Бойко Борисов по време на европейския форум "Предприемачество за растеж".

Борисов изтъкна, че направеното от тях в областта на инфраструктурата е в полза на предприемачеството.

Той цитира колегата си Томислав Дончев и посочи, че ГЕРБ са много скучни, прогнозируеми, знае се какво ще правят.

Относно данъците Борисов заяви, че са категорично "за" плосък данък. Според него всяко пипане на данъците е непредсказуемо, ще увеличи сивия сектор и ще създаде проблеми.

По отношение на борбата с контрабандата, експремиерът смята, че това, което се е направило през последните години, заедно със службите, приходните агенции и под ръководството на прокуратурата, трябва да продължи.

По отношение на образованието, което явно всички браншове извеждат за основна тема, Борисов заяви, че е важна подготовката на кадрите, защото това пряко кореспондира с конкурентната, квалифицирана работна ръка.

По думите му това, което се реализирало, само допринесло за развитието на предприемачеството и на бизнеса. "Вчера отидох до Сливен, не се усети пътят. Утре с Горанов, като решим да отидем до Силистра, Търново, Търговище, Шумен... трябва да си планираш два дена", коментира Борисов.

"Сиреч вече за едната част на България - към Благоевград, нещата започват да се развиват и около тях става като градска среда. Около Пловдив магистралата е като "Цариградско шосе", изтъкна Борисов.

"Говорим за София, но всичко, което се направи като инвестиции в София, трябваше да се направи много отдавна. Ако беше направено много отдавна, щяхме да имаме възможност да реализираме много проекти в конкурентоспособност", каза Борисов.

Той поясни, че само в рамките на пет-шест години са направени значителни за развитието на бизнеса в София неща - южната дъга на Околовръстното например или улеснението на компаниите от това, че служителите им - "Тези 500 хиляди души, които пътуват всеки ден с метрото", могат да се предвижват по-лесно, категоричен бе Борисов.

"Ако е било лесно, защо не го направиха? Защо трябваше да се прави в последните няколко години. Ами заводът за битовите отпадъци, важен ли е за София? Всичко това е факт и то в рамките на пет-шест години. Сега трябва да се обясняваме на нашите опоненти. Разбира се, има и други приоритети, но не можем да ги направим всички заедно. Ние започваме от тези, които касаят живота и здравето и най-важното - могат да донесат повече доходи", заяви Борисов.

"Искам безкрайно да се вдигат доходите и пенсиите. Искам и аз българинът да е щастлив с най-пълни джобове с пари. Но това е постижимо само, когато държавата е спокойна и харчим толкова колкото изкарваме."

Борисов подчерта, че в ръста на икономиката е разковничето. По думите му обърната на обратно пирамида е довела до фалит и тежки реформи, затова и думата реформа е мръсна дума в България, защото под реформа се разбира: да режеш пари, дадени по начин, който не отговаря на реалния ръст на икономиката.

"1997 г. не е толкова далече. Помня и Лукановата зима, и Станишев, и Орешарски", допълни още бившият премиер.

Дано инстинктът на хората сработи и не се подведат по красивите обещания, пожела Борисов с поглед към предстоящите предсрочни избори.