Днес Любомир Каримански трябваше да бъде избран за управител на БНБ с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Нали такива бяха внушенията? А всъщност какво стана? Любомир Каримански не беше избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС и управител на БНБ остана Димитър Радев, избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Честито!

Между другото, гледах внимателно дебата в НС, ако въобще това можеше да се нарече дебат. И през всичките над 3 часа не чух нито един аргумент защо Любомир Каримански не трябва да е управител на БНБ. Нито един!

Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във "Фейсбук" по повод на неуспешния днес опит за избор на гуверньор на Българска народна банка (БНБ).

БНБ остана без нов гуверньор

БНБ остана без нов гуверньор

Депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански

Аз аргументи "против" Любомир Каримански не чух, даже чух само хвалебствени думи. Но видях гласове "против" Любомир Каримански. Много гласове. Странна работа. Думи и действия се разминаха и нямаше никаква корелация. Обвиняват "Има такъв народ" в задкулисни договорки, но явно договорките ги бяха направили други, написа още Трифонов.

Припомняме, че депутатът от ИТН и единствена номинация за гуверньор Любомир Каримански не оглави БНБ. Решението на депутатите от 47-то Народно събрание дойде след над 3 часа дебати.

По парламентарни групи за гласуването за гуверньор на БНБ протече така: ПП гласуваха с 2 против и 65 "въздържали се", ГЕРБ - 56 "въздържали се" и един "за", ДПС не гласуваха, от БСП 18 се обявиха "против" и 7 се въздържаха, ИТН гласуваха с 25 "за", ДБ - 3-ма против и 12 "въздържали се и "Възраждане" - 13 против.

Изборът на шеф на БНБ в ръцете на опозицията

Изборът на шеф на БНБ в ръцете на опозицията

ИТН остават част от коалицията