"Последиците от провала на неоосманизма за нашата страна и нашите евроатлантически партньори са по-страшни от самия неоосманизъм". Това заяви доц. Иван Костов от Центъра за анализи и управление на рисковете по време на дискусия от серията „Спорни точки”, организирани от Института „Иван Хаджийски”, посветена на неоосманизма.

Всички сме поставени в контекста на близкоизточните конфликти, където не воюват две отделни страни. По думите му в условията на разнопосочни пропагандни войни, безпристрастната преценка на рисковите фактори е много трудна. „Партията на справедливостта и развитието (AKP - б.р.) започна да променя закрепената конституционно политическа доктрина на Мустафа Кемал Ататюрк”, посочи той.

В Турция цари "врагомания", обяви журналист от „Заман”

В Турция цари "врагомания", обяви журналист от „Заман”

Спецсъдилищата - бухалките на Ердоган

Турция се сблъска с етнически конфликти, пороци на управлението си, с невъзможност за европейско членство. „За АКР секуларизмът не е алтернатива на радикалния ислям, те промениха светската мюсюлманска република Турция в ислямска държава, убеждавайки вътре в страната и вън от нея, че техният ислям е умерен”, обясни доц. Костов.

Сред тезите, застъпени в доклада, представен от центъра, е че ислямът на АКР е загубил своята умереност още в средата на първото десетилетие на 21 век, което се доказва от пълната промяна, структурите и функциите на Дианета (Министерство на религиозните въпроси в Турция - б.р.)”, заяви доц. Костов. Той припомни думите на аятолах Хомейни, че преследването на политическа власт в името на религията противоречи на духа на исляма.

Турският политически ислям е най-агресивният и недопустим за светска Европа елемент на неосманизма”, категоричен бе доц. Костов. По думите му неосманизмът е изнесен в България под формата на намеса в делата на българското мюсюлманско вероизповедание до подчинението му от Дианета.

„След 2002 г. българската мюсюлманска институция бе постоянно употребявана за целите на една българска политическа партия”, посочи доц. Костов. Той визира агресивното разпространение на исляма сред българските роми, като и фактът, че мюфтийството непрекъснато нарушава законите на Република България и затова мюсюлманското вероизповедание за своите 14 години няма регистрация, не е редовен данъкоплатец, и се издържа в значителен степен от турския Дианет (Министерство на религиозните въпроси в Турция - б.р.)

В доклада се посочва още, че  турската опозиция разобличава политиката на управляващата партия за прикриване на намеренията пред неверниците. По думите му, това, което се прикрива, е влизане на Турция в ЕС с цел да представлява Анкара политически мюсюлманите в Европа.

„Турската реална политика не е само отбрана срещу радикалния ислям, тя атакува сърцата на вярващите с обещанието за открит протекторат на всички турскоезични и въобще мюсюлмански общности.

Третата теза, застъпена в доклада е, че след 1989 г. има ескалация на рисковете от Република Турция за България. В доклада се визира още, че рисковете се увеличават следствие на силното влияние на Анкара върху партии и коалиции в България.

В доклада се посочва, че турските гранични власти не изпълняват посоченото споразумение с Анкара. България изпрати проект на такъв протокол. Турската страна отлага договарянето. Освен това, се посочва, че искането си за отмяна на визовия режим за Турция, последната  има пътна  карта с над 70 изисквания.

В доклада се посочва още, че Анкара не желае да поема официално задължение да охранява границата с България и изпълнява това задължение на „добра воля” – която може всеки момент да оттегли.  Доц. Костов заяви, че нашата граница с Турция е главният вход за нелегални имигранти.

Като тревожни се отчитат данните, че над 706 хиляди души при последното преброяване в България отказват да заявят своя етнос, а 1 568 923 да отговорят на въпроса за вярата си, при положение, че през 2001 г. са отказали да отговорят само 25 хил. души.

Според анализа, 4,4 % от мюсюлманите или близо 25 хиляди са радикализирани и считат, че ако се наложи, е редно човек да жертва живота си в името на вярата, а още по тревожно е, че някои от тях считат, че при определени обстоятелства тероризмът е оправдан – над 8000 хиляди души.

„Тези лица са потенциален ресурс за разпространение на радикален ислям в Европа”, посочи Костов. Според цитирани турски медии, Дианетът се е превърнал в държава в държавата, а служителите са нараснали осем път до 120 хиляди души.

Бюджетът на Дианета през 2013 е по-голям 1,6 от бюджета на министерството на вътрешните работи, 2,9 пъти по-голям от бюджета на турското министерство на външните работи 4,6 пъти по-голям от този на турското разузнаване.

Според доклада Турция и нейните институции се ислямизират, усилено се изнася радикален ислям, а Дианетът се намесва във всички дела на мюфтийството в България.

Пряката зависимост се изразява във финансиране над 450 имами, които са от различни населена места.

„Турските власти издържат като свои две средни училища с четири хиляди ученици капацитет”.

Идеята било висшето мюсюлманско училище да  изнася проповедници в страните от Западна Европа.

В доклада се казва още, че за период от 15 години са построени 176 нови от всички 1520 или това са  11,6 от всички джамии, а увеличението на ислямските молитвени места неадекватно на нуждите на вярващите – строителството на джамии – символи, обозначаващи присъствие на исляма.

„Най-тревожният въпрос какви биха били рисковете за България от провала на неоасманизма. Турция не е партньор за охраната на Алианса. Израждането на режима в авторитарен по московски или по султански образец би довело до това Турция да деградра и да не е модел за подражение, а източник на конфликти. Това може да превърне Турция във втора Сирия в границите на Европа”и по някакъв странен начин да изпълни думите на президента на Турция, ако Ердоган падне Турция ще се разпадне", коментира Костов.

Той каза, че българските правителства не са отчетели промяната на управлението в Турция и не са водили доскоро политика на противодействие. „Имаше наивна вяра, че турското влияние ще блокира далеч по-опасното влияние на радикален ислям. Това се споделя от службите за сигурност. За 14 години единствената институция, която спира пълното овладяване на турската общност от Дианета, е именно българският съд”, коментира още той.