Парламентът прие декларация срещу Гладомора в Украйна и другите бивши съветски републики.

В нея събитията от 1932-1933 се определят като геноцид.

Според Стоян Михалев от ДБ около 100 000 са жертвите на тези събития. Процесът засяга и български села. Той очерта, че и в момента Владимир Путин осъществява геноцид над Украйна, както Сталин в онези времена.

"Възраждане" изтъкнаха, че няма страна без тъмни петна в историята си и настояха да не се гледа към миналото, а към бъдещето. Не трябвало да се рови в миналото и да си влошаване отношенията с партньорите ни в НАТО. Иначе трябвало депутатите да си спомнят за резерватите с индианци. Цончо Ганев обвини в лицемерие "Демократична България". Десните иронизирали милионите жертви в други исторически периоди, което било ненормално. Според народния представител от Възраждане те не смеели да се обявят срещу арменския геноцид.

Петър Николов от ГЕРБ/СДС посочи, че историята има смисъл. Историята ни прави това, което сме, по думите му. Днес Европа е забравила историята, а историята трябва да се помни.

Явор Божанков се изуми от глупостите, които чува в пленарна зала. За него "Възраждане" излизали от границите на нормалността. Когато копаете голям ров, може да паднете в него, предупредиха хората на Костадин Костадинов.

От БСП пак припомниха, че са били против да даваме оръжия за Украйна и припомниха колко милиона души са загинали в други режими.

Мирослав Иванов от ПП напомни обаче, че червените излезли от пленарна зала и когато сутринта се направили декларации срещу комунизма по повод датата 1 февруари. За него БСП не са наследници на БКП.

Днес е важен ден, каза и Атанас Славов от ДБ.

ПГ на "Възраждане" се развълнува и затова председателстващият заседанието Росен Желязков даде 10 минути почивка. Екатерина Захариева от ГЕРБ защити нуждата НС да приеме такава декларация и изтъкна, че международни институции, към които ние принадлежим, са обявили тези събития за геноцид. Най-важната ценност в демократичните общества е човешкият живот, включи се в дискусията и Атанас Атанасов. Той обвини Възраждане, че с неподкрепа на декларацията защитавали действията на извършилите геноцида.

134 гласуваха "за" декларацията и тя бе приета от 48-то Народно събрание в предпоследния му работен ден.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски написа по този повод в Twitter: Благодарен съм на българския парламент за признаването на Гладомора от 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ.". По думите му с тази стъпка се почитат милионите жертви на Гладомора и се възстановява историческата справедливост. Зеленски коментира още, че жестът на солидарност от страна на България винаги ще се помни в Украйна.

Снимка 604798

Източник: Twitter акаунт на Володимир Зеленски