Членове на ВМРО излязоха на втори протест заради цените на електроенергията, след като в събота, 18 септември, симпатизанти на партията блокираха за около 10 минути кръстовището на булевардите "Мария Луиза" и "Тодор Александров" в столицата.

С флашмоб войводите настояват държавата да спре скока на цените

С флашмоб войводите настояват държавата да спре скока на цените

Разпускане на КЕВР, предоговаряне на Зелената сделка и строителство на АЕЦ "Белене"

На протеста днес, провел се пред сградата на Министерството на енергетиката, отново се събраха около 50 души, а основното им искане - да се спре спекулативното според тях нарастване на цената на тока.

Припомняме, че по-рано днес полицията и ДАНС влязоха в сградата на КЕВР, откъдето иззеха документи. Официална информация за целта на акцията все още обаче не е дадена. Именно това е другият основен акцент в пакета от искания на "воеводите" - разпускането на КЕВР, която според тях е основен виновник за пиковото повишение.

Като симулация на дейност от страна на държавата, предизвикана от намеренията на ВМРО за протест - така определиха действията на органите на реда в КЕВР от партията на Каракачанов.

"Влезли са в КЕВР, не са поискали никаква документация, не са поискали нищо от служителите. Просто са стояли там, явно, за да пият кафе и да си водят разговори. Така че тази показна акция не виждам да е довела до нещо полезно", остър бе заместник-председателят на ВМРО Юлиян Ангелов.

Членове и симпатизанти на "воеводите" се опитаха да влязат в сградата на министерството въпреки, че самият протест започна в 17.30 - след края на работното време на администрацията. "Уважаваме работата ви, затова няма да проявяваме агресия", неколкократно заяви на представителите на МВР, заградили входа на ведомството евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. В крайна сметка недоволните граждани не бяха допуснати вътре. А опитът им за нахлуване се изчерпи с неколкократно дърпане на бравата на главния вход зад гърба на жандармерията. Настояват обаче за незабавна оставка на енергийния министър Андрей Живков, както и за разпускане на КЕВР.

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Янев обеща до дни мерки за стабилизация на цената на тока

Той иска дебат за дългосрочните мерки и състоянието на енергийната система

"Този орган КЕВР трябва да бъде закрит, а министърът да си подаде незабавно оставката, защото не се справи със задълженията си да спре спекулата", добави Ангелов. И се закани - ВМРО щели да продължат с протестите си и да блокират автомагистрали и КПП-та, ако исканията им не бъдат изпълнени.

ВМРО настояват също така да бъде наложен мораториум върху износа на ток от страна на частни фирми, "свързани с видни политически фигури и централи", предоговаряне на условията по "Зелената сделка", както и подновяването на строежа на Втора атомна централа в Белене.

"По време на нашето управление цената бе около 80 лева, сега е 240. Вие сте грамотни хора, направете елементарна сметка колко се е повишила. Докато те се пазариха за постове, всеки български гражданин вижда последствията. Сегашното управление на държавата е импотентно и не може да се справи", каза Ангел Джамбазки.

Евродепутатът от ВМРО ще заведе съдебен иск в Съда на ЕС заради "Зелената сделка", която ощетявала силно страната ни, отговори на въпрос на News.bg той. "Ще поискаме цената на квотите на въглеродните емисии да бъде замразена".