Служебният премиер Стефан Янев призова от Велико Търново да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, за да бъдат взети и дългосрочни мерки за решаване на кризата с цените на горивата и електроенергията, съобщи БНР.

Той заяви, че до няколко дни ще обяви неотложните мерки за стабилизация на сектора.

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Тежка зима заради скъпия ток вещаят енергийни експерти

Заради зелените сертификати цените се увеличават още повече, според тях

Като криза определи състоянието на българската енергийна система Стефан Янев. "Имаме един системен проблем, че тази енергопроизвеждаща система е била системно неглижирана в последните десетина и повече години. Предстоят редица мерки, които ще бъдат неотложни. Надявам се до края на тази седмица, ако не следващата седмица в началото да ги обявим", допълни той.

"Независимостта е краен израз на понятието свобода, защото само свободни хора могат да бъдат независими, свободните хора по дух и хората, които могат да действат според своята свободна воля". Това заяви във Велико Търново премиерът Стефан Янев по повод отбелязването на Деня на независимостта.

"Но нека не забравяме, че независимостта е също отговорност и процес, който е постоянен, който ни задължава ние, като съвременници, да се борим за тази независимост, да се борим за правата си, за свободите си, да ги отстояваме, защото това е начинът, по който България може да бъде силна и успешна", допълни той.

Радев: От нашата воля зависят свободата и независимостта на България

Радев: От нашата воля зависят свободата и независимостта на България

Той отправи тържествено слово от Велико Търново

В обръщение по повод Деня на независимостта Стефан Янев посочи, че е наш дълг, като общество е "да изпълним по най-добрия начин завета на нашите предци и да осигурим просперитета на България".

Според него тази нелека национална задача днес минава през преодоляването на сериозни кризи.