Много тежка зима заради скока на цените на тока и предстоящите нови увеличения прогнозираха енергийни експерти. Според тях, зелените политики в енергетика също представляват проблем.

Очаква ни много тежка зима. Ще плащаме рекордно скъп ток, а въпросът е не дали ще има ново увеличение, а кога и с колко. Това прогнозираха енергийните експерти Васко Начев и Явор Куюмджиев за "Денят ON AIR". Дори и непросветените, които са далеч от енергийния сектор, виждат какво се случва и какво предстои. Нямаме полезен ход изобщо като държава, тъй като между нас и Европа почти няма разлика в сравнение с други пъти. Преди ние си натискахме да потъваме в блатото, този път Европа е в блатото", заяви Васко Начев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Явор Куюмджиев преди години е имало изход. "Ако бяхме разумни като нация и си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент за поддържане на цената по-ниска. Не само това, а и да правим колосални пари. В момента АЕЦ "Козлодуй" е най-печелившата компания", посочи той.

БЕХ: 1/3 от произвеждания ток изнасяме в чужбина

БЕХ: 1/3 от произвеждания ток изнасяме в чужбина

Недостигът на ток в региона е основната причина за този износ

Според двамата, цената расте заради така наречените зелени сертификати. Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Начев ги определи като "рекет под формата на емисии". "Ако от ЕС не искат кулата от илюзии да се срине тотално, трябва временно да дадат дерогация на рекета", отсече той.

Според Начев "зелените сертификати" се използват като параван и зад тях стоят огромни финансови институции. "Зелена енергия звучи много примамливо и това се използва като параван, но отзад се разиграват финанси. Тази алчност изпреварва възможностите на бизнеса и крайния потребител и затова сме изпаднали в тази ситуация. Затова и Европа мълчи и не иска да посегне на единствения инструментариум, с който разполага - въглеродните емисии", изтъкна енергийният експерт.

Скъпият ток изправя пред фалит жп превозвачите у нас

Скъпият ток изправя пред фалит жп превозвачите у нас

От бранша настояват за мерки за адекватни цени на електроенергията за жп транспорта

Куюмджиев счита, че посоката на "Зелената сделка" е необратима. "Тя е като 500-хиляден танкер, който върви напред. Много време ще му отнеме да завие наляво", смята той. "Ако не завие, на следващите избори ще бъде пометен", отвърна Начев.