Компаниите, извършващи жп превози в България, са заплашени да преустановят дейност в близките дни. За това алармира Асоциацията на предприятията в железопътния превоз - организация, която обединява българските железопътни превозвачи.

Пред риск да спрат работа са изправени всички жп превозвачи в страната. Причината са високите цени на електрическата енергия и липсата на предвидимост на енергийния пазар.

Асоциацията на предприятията в железопътния превоз е изпратила официално писмо, с което предупреждава за предстоящата криза премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Георги Тодоров, както и министъра на енергетиката Андрей Живков. Писмото е изпратено и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и до председателя на Комисията по енергетика и климат към 46-ото НС Иван Хиновски.

От Асоциацията подчертават, че липсата на мерки от страна на държавата по отношение на енергийната сигурност застрашават сектора и работните места на хиляди служители.

Те предупреждават, че ако държавата не предприеме мерки за адекватни цени на електроенергията за железопътния транспорт, превозвачите ще изпаднат във фалит.

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Индустрията притеснена от поредните ценови рекорди на тока у нас

Настоява ТЕЦ "Марица-изток 2" да участва по-активно на пазара