Президентът Румен Радев е подписал указите за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на следващото служебно правителство. 

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година.

С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година. Служебното правителство, ръководено от Гълъб Донев за втори път, е със същия състав като предишното. Единствената смяна е на министъра на културата Велислав Минеков, който няма да е част от управлението следващите два месеца. 

Съставът на служебното правителство Донев 2:

Гълъб Спасов Донев - служебен министър-председател на Република България;

Атанас Ангелов Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров - служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев - служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев - служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева - служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов - служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев - служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов - служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков - служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков - за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров - служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова - служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев - служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов - служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов - служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев - служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров - служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева - служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на електронното управление.

От пресцентъра на президентството прилагат и биография на служебния министър на културата Найден Тодоров.

Снимка 604820

Източник: пресцентър Президентство

Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация "Ленард Бърнстейн" в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала "Тракийско лято". Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент - в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор "Дунавски звуци" в Русе.

В периода 2005-2017 Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония. През 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета "Лешникотрошачката" от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е директор на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните сцени в Европа - зала "Бозар" - Брюксел, Музикферайн - Виена, голямата зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света певци и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с много чужди оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. др.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия - "На концерт с БНТ 2".

През 2021 г. издава първата си книга с разкази "Полъх от ангели".