От ДСБ призоваха за активни и енергични действия на МВР относно борбата с каналджийството.

Бившият шеф на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност Атанас Атанасов изтъкна, че има сигнали, които са публични, но не се проверяват и разследват от МВР. По думите му, това говори, че тези канали се контролират от служители на самото ведомство.

„В Южна България, за съжаление, има назначени на възлови места началници с прякори, един от които Радо Схемата“, коментира Атанасов на брифинг в централата на ДСБ. По думите му, самият прякор говори с какво се занимава този човек.

"Разчитаме от ръководството на министерството да извършат задълбочена проверка на тези публични сигнали и да се предприемат действия за отстраняване на лица, за които има тежки съмнения, че участват в тези каналджийски мрежи“, посочи Атанасов.

Oбщоизвестно било, че няма човек, който да пресича българската граница в посока от Турция към България безплатно.

Реформаторът Борис Станимиров пък изтъкна, че в публичното пространство, а и в политическите среди се коментират възможни промени в Закона за отбраната, които да включват на доброволен принцип възможността за получаване на военно обучение.
В резерва има хора, които са служили в гранични войски и част от тях също може да искат доброволно да участват в охраната, смята Станимиров.

Той бе категоричен, че трябва да се осъществява безкомпромисна охрана на границата, но тя трябва да се извършва под ръководството на държавата.

По темата за президентските избори Атанасов заяви: „Нашето желание е РБ да се яви на президентските избори с обща кандидатура.“