Министрите от служебния кабинет на Стефан Янев определиха нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството, един от които задължително е заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

Смяната е във връзка с Указ № 129 на президента, с който той назначава служебно правителство от 12 май 2021 г. с което представителите на предишното правителство трябва да напуснат Надзорния съвет на Националния осигурителен институт и да бъдат определени нови членове.

От състава на Надзорния съвет са освободени: Деница Сачева, Стамен Янев и Мария Беломорова.

За нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт правителството определи: Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика; Ирена Младенова - заместник-министър на икономиката и д-р Димитър Петров - заместник-министър на здравеопазването.

Също на днешното правителствено заседание бяха определени представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество (Тристранката). Причините за рокадите там са същите.

Правителството определи представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По закон съветът се състои от по двама представители на Министерския съвет, на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Националният съвет за тристранно сътрудничество се ръководи от заместник министър-председател.

За нови представители на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество са определени Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, който ще ръководи съвета и Асен Василев - министър на финансите.