Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов се очаква да бъде сменен на днешното заседанине на Министерския съвет.

Вносител на точката в дневния ред е премиерът Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства, съобщиха БГНЕС и "Сега".

Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е "Оперативно-техническа информация" и в Национална служба сигурност.

От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател. За да се осъществя смяна на председателя на ДАТО е нужен указ на президента, като правителството прави предложението за това.

Все още не е известно името на наследника на Китов, който ще бъде предложен от правителството на президента за издаване на указ.

Смяната на Китов се прави в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателят на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщение и телефонни разговори.