Зърното, което влиза в България от Украйна, не подлежи на фитосанитарен контрол. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той участва в среща на земеделци от 12 европейски държави, обхванати от инициативата "Три морета", на която се обсъжда как да се справят с проблемите, които създава безконтролният внос на зърнена продукция от Украйна. В отговор на безконтролното смесване земеделци от 12 страни планират разходка с трактори в столиците им през септември.

"Европа разреши този внос, но тя така подлага своите производители и ги обрича на фалит", коментира Костадинов. 

Земеделското министерство обмисля разделяне на родното от украинското зърно

Земеделското министерство обмисля разделяне на родното от украинското зърно

Явор Гечев се срещна със зърнопроизводители

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и участник в срещата, обясни че ще се иска забрана на вноса в ЕС на зърно, третирано с неразрешени в съюза препарати. "Допускаме да влиза зърно от трета страна с неизяснено качество", обясни той.

Без фитосанитарен граничен контрол вносното зърно се претоварва на български камиони и тръгва към базите, твърди Костадин Костадинов от Асоциацията на зърнопроизводителите

Складовете са пълни с украинско зърно, щетата е за българските производители, каза Костадинов. Още преди месец от Добруджа, житницата на България, предупредиха че виждат внос от Украйна по тъмно и на затворено, камионите са на границата. 

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

Износът на украинско зърно достига повече от 50% от предвоенното ниво

4 милиона тона до края на август очаква Киев

Костадинов припомни притесненията, че зърното, което идва от Украйна, влиза без фитосанитарен контрол на нашата граница. По думите му за да се осъществи такъв контрол, държавата трябва да плаща на частни лаборатории, а пари за това няма.

"Другото - вносът в България е на стар слънчоглед, миналогодишна реколта, която в голямата си част, особено при слънчогледа - при престояване компрометира качеството си", допълни Костадинов. 

Земеделци се оплакват, че няма къде да продават продукцията си

Земеделци се оплакват, че няма къде да продават продукцията си

Министърът изтъква колко помощи за земеделие били предоставени

При тайно вземане за проба на жито от един от камионите, "да видим реално какво вкарват", като пробата била изследвана, резултатът от изследването е показал некачествено зърно. "Отдолу заключението беше: негодно. И това зърно се смесва с българско или друго и се представя като такова", каза Костадинов.

Запитан защо никой не знае къде отива това зърно, Костадин Костадинов отбеляза, че движейки се в страната вижда как "няма сделки, вървят камиони". Значи това зърно, идващо от Украйна, е претоварено вече на български камиони, тръгва по базите и се разпръсква и се смесва."

На срещата на земеделските производители ще се обсъдят и евентуални протести на 14, 15 и 16 септември, уточни Костадинов.

Междувременно служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че няма риск украинско зърно да се продава като българско.