Парламентарната бюджетна комисия е възложила на Сметната палата да извърши проверка на Държавен фонд "Земеделие" и на Предприятието за предоставяне и отчитане на средства за реализация на екологични проекти.

Това съобщи председателят на палатата Валери Димитров, цитиран от БНР.

Той поясни, че така нареченото предприятие ПУДОС е много рисков обект, тъй като от дълги години никой не е проверявал какво се случва там.

Валери Димитров заяви, че Сметната палата е започнала обстойна проверка, възложена от парламента, за управлението на имуществото и изпълнението на бюджета на министерския съвет в последната година на кабинета "Станишев".

На въпрос дали може да бъде проверен и проектът "Белене" професор Димитров каза, че тази проверка би могла да се извърши с решение на парламента.
Той посочи обаче, че законодателството е такова, че Сметната палата не може да провериредица големи обекти, като "Марица Изток", БЕХ, НЕК, които са със значително държавно участие.

За следващите година Сметната палата ще проверява изпълнението на шест оперативни програми и изпълнението на големи инфраструктурни проекти, коментира Валери Димитров.