В Гербовата зала на президентската администрация бе извършена „смяната на караула" в Националната служба за охрана (НСО).

С президентски указ сегашният директор на Национална служба ген.-лейтенант Румен Миланов е освободен от длъжността началник на НСО и от кадрова военна служба.

С друг президентски указ досегашният зам.-директор на НСО ген майор Димитър Димитров бе назначен на длъжността Началник на НСО.

Трети президентски указ, който бе оповестен в Гербовата зала, бе свързан с награждаването на ген.-лейтенант Румен Миланов с орден "За военна заслуга" с мечове - първа степен за проявен висок професионализъм, за приноса му в НСО и във връзка с освобождаването му от кадрова военна служба.

Президентът Георги Първанов поздрави ген.-лейтенант Миланов за високото държавно отличие и му благодари за добрата служба.

Държавният глава подчерта, че ген. Миланов е един от достойните български офицери и генерали, които „изиграха своята важна роля в трудните години на прехода".

Първанов определи ген. Миланов като „дялан камък, където и да беше поставен от държавното ръководство, той изпълняваше с чест своите задачи - като ръководител на НС „Жандармерия", като директор на НСБОП и ръководител на НСО".

С идването на ген.Миланов в НСО, продължи Първанов, започна утвърждаването на нов микроклимат, необходим за работата на службата и нейните задачи.

Президентът на републиката подчерта, че вярва, че НСО е изпълнявала и ще изпълнява с чест възложеното й.

Държавният глава подчерта, че вярва в приемствеността в НСО, сърдечно благодари на ген.-лейтенант Миланов за добрата служба и пожела на добър час на новото ръководство в лицето на ген. Димитров и ген. Тончев.

От своя страна Румен Миланов благодари на президента и на правителството за високото държавно отличие.

Генералът подчерта, че за него службата е била съществен елемент от неговия живот.
Но явно с този акт навлизам в есента на моя живот, продължи Миланов, като си пожела тя да бъде „по-топла, красива и пъстра".

Ген. Миланов заяви, че ще продължи да гледа на българската държава като своя, защото ако ние гледаме на нея като нещо чуждо, никога няма да я подредим".

На церемонията присъстваха министрите Веселин Близнаков и Румен Петков, политици и общественици.