Снежна виелица заклещи премиера и министрите от БСП, заедно с депутатите от Коалиция за България в спортната база в местността Белмекен.
Там те обсъждат обновяването на социално-икономическата политика.

Предвиждаше се в 13.00 часа днес премиерът да обяви пред медиите взетите решения.
Но заради виелицата управляващите от БСП се оказаха откъснати.

В същото време журналисти от 20-тина столични медии останаха блокирани в хижа „Христо Смирненски" в местността Куртово.

Отсечката от 10 км. между хижата, в която са журналистите и спортната база в Белмекен, където са управляващите от БСП, е непроходима.
Причината за снегонавяването е силният вятър. Пътят не се вижда и на места преспите от сняг са достигнали до 2 метра.

Две роторни машини от часове се опитват да проправят път, но според полицията роторните машини и снегорините биха могли да се справят само ако спре вятърът. 

Хижа „Христо Смирненски" приюти и външния министър Ивайло Калфин, който напуснал колегите си от семинара в Белмекен, за да отиде във Велинград, но сега се оказа, че може да достигне само до тук.
Няма изгледи вятърът и снегонавяванията, които изцяло покриват пътя да спрат.

Дори има опасност и намиращите се в хижа „Христо Смирненски" журналисти от 20-тина столични медии да останат блокирани, ако снегонавяванията отправят и пътя към Велинград.

КАЛФИН РАЗКАЗВА
В момента министрите и депутатите от БСП обсъждат в базата в Белмекен здравната реформа.
Взето е решение да се постави акцента върху ефективното ползване на средствата, съобщи Калфин на импровизиран брифинг в хижа „Христо Смирненски" след телефонна консултация със заседаващите в Белмекен депутати и министри.

По думите на Калфин управляващите от червената партия са решили да се обръща повече внимание върху качеството на здравните услуги и в диалога между държавните институции и медицинските специалисти да се сключи система за получаване на мнението на пациентите.
Възложено е на здравното министерство да предложи конкретен механизъм за това.

Очаква се дискусията в базата в Белмекен да продължи с темата НАТУРА 2000.

Калфин разказа, че снощи министрите и депутатите са обсъдили организацията на работата на парламенарната група и взаимодействието й с изпълнителната власт.

Премиерът  е посочил основните цели на левицата във водената социално-икономическа политика и е наблегнал на стремежа за пълноценна интеграция с ЕС.

Взето е решение за редовно присъствие на министри и зам.-министри от левицата на заседанията на парламентарната група на "Коалиция за България, когато се обсъждат законопроекти, както и за редовни срещи между представителите на левицата и с изпълнителната власт в комисиите.

Бил е обсъден и въпросът за така наречените студентски кредити и е поставена задача до един месец МОН и Финансовото министерство да предложат конкретен механизъм, съобщи още Калфин.

По повод решението пенсиите да се вдигнат с 10% от 1 юли, Калфин коментира, че това ще бъде консултирано с коалиционните партньори и подчерта, че това решение е напълно във възможностите на бюджета на страната за тази година.
Имаме достатъчно много аргументи, за да убедим партньорите, че това е добро решение, каза Калфин.

Той сподели, че още снощи по пътя към Белмекен е имало виелици и дълбоки преспи.
Продължават да работят снегорините, за да бъде разчистен пътя.
Калфин призна, че решението да се направи семинара в Белмекен е криело своите рискове и сега заради снежните виелици управляващите от БСП се оказаха изолирани.