Ощетена ли е държавата с обществена поръчка на Крум Зарков за доставка на газьол за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН)? Това попитаха социалистите по време на парламентарния контрол, като въпросът е дали чрез обществена поръчка фирмата победител "М форма" получава бонус от 2 милиона лева.

Настоящият министър на правосъдието Атанас Славов изтъкна, че въпросът е важен, защото засяга разходването на обществени средства. Обществената поръчка е минала чрез КЗК и ВАС, стана ясно от коментара му. Условията от възложителя били достатъчно точни и ясни. Проведената процедура е открита, а водещ критерий била най-ниска цена. Възложен е одит и към средата на юли се очаква резултат.

В други структури на МП не са възложени подобни поръчки, поясни правосъдният министър. Атанас Славов обеща ведомството да извърши обстойна проверка. Проблемът, който поставяте е изключително сериозен, каза той и увери, че трябва да се разсеят всякакви съмнения за злоупотреби.

Над 2,3 млн. лв. публични средства, ползвани не по предназначение, засече АДФИ за година

Над 2,3 млн. лв. публични средства, ползвани не по предназначение, засече АДФИ за година

Нарушения са открити и при 40% от 1 008 проверени обществени поръчки

Борислав Гуцанов от БСП заподозря комбинация между МЕ и МП от служебния кабинет, а и 2 милиона лева не били малко. За Георги Свиленски тук има корупция. Цената е променена, според спечелилия обществената поръчка, смята социалистът. Славов отново посочи, че ако одитът констатира корупция, ще прекрати договора. Просто ей така нямало да хвърля кал по своя предшественик.

В две министерства на служебния кабинет е извършена измама, в резултат на която едно частно лице е откраднало 2 милиона лева, включи се и Корнелия Нинова.

Атанас Славов помоли червените да не го включват във вътрешнопартийните сметки в БСП. Ако има нарушение, ще бъде търсена отговорност, увери правосъдният министър.

Грешки за 2,75 млрд. лв. откри Сметната палата през 2022 г. в отчети на бюджетни организации

Грешки за 2,75 млрд. лв. откри Сметната палата през 2022 г. в отчети на бюджетни организации

Висшата одитна институция препоръчва преосмисляне на рамката за финансова отчетност