Най-разгорещени спорове в залата по време на обсъждането новия устав на БСП предизвика ограничаването при съвместяването на постовете.

След дълги диспути в залата дали точка 20 от Устава на партията да остане, или да отпадне от партийния документ - след третото прегласуване, 335-ма делегати гласуваха "за", с което текстът остана в Устава.

От този момент нататък - "Избраните за кметове, областни управители, народни представители, представители в Европейския парламент, министри и зам.-министри, изпълнителни директори на агенции не могат да бъдат председатели на общински, районни, градски и областни съвети на БСП."

Сред яростните защитници на идеята този текст да отпадне беше и бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който заяви, че преливането на 2-те власти е нещо изключително важно.

Текстът създава противоречия и граници, а това е  много лошо за едно следващо правителство или мнозинство на нашата пария, подчерта Овчаров

Eнергийният министър Петър Димитров нарече текста "политически абсурд", премиерът Сергей Станишев също гласува "против" оставането на текста.

Общо 99 бяха противниците на идеята за намаляването на политическите отговорности, 48 се въздържаха.

Делегатите на столетницата решиха и изборите на партийните органи да се извършват тайно, освен когато с кворум 2/3 от присъстващите не се реши това да стане явно.