Картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат в съответствие на потребностите на хората с увреждания в дадения регион, предвижда готвеният Закон за социалните услуги. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира пред журналисти в парламента, че по този начин ще се опитат да се отговори адекватно на нуждите на хората с увреждания.

Наесен да е готова концепцията на реформата в ТЕЛК, обеща Бисер Петков

Наесен да е готова концепцията на реформата в ТЕЛК, обеща Бисер Петков

Семействата на децата с увреждания няма да загубят целевата помощ за отопление

"Безспорно хората в дълбоката провинция са по-ограничени и е необходимо да им се осигурят социални услуги", каза още той.

Социалният министър е съгласен, че е голяма разликата в получаваните добавки в размер на 930 лв., каквато получават децата с увреждания, и обичайната социална инвалидна пенсия и добавката за чужда помощ, която получават лицата с увреждания над 18 години.

"Целта ще бъде да търсим една допълнителна финансова подкрепа, за да не бъде толкова рязък прехода за тези лица, защото тяхното състояние не се променя. Броят им е някъде около 75 хиляди, които са над 18 години, независимо от възрастта, така че не мога да се ангажирам с конкретен размер на увеличението", допълни Петков.

На въпрос дали ще има ревизия на ТЕЛК-овете, за които има съмнение, че са фалшиви, министърът посочи, че тези коментари продължават.

"Все още не сме готови с концепцията за промяна в модела. По-важно е да се промени модела и да се прилага занапред, а не да се прави нова ревизия. Става дума за голям брой лица.
Въпросът е дали въобще системата, която ще извършва това, ще има капацитета да го направи. Така че този въпрос ще стои при реформата, но аз считам, че на този етап системата няма капацитет, за да извърши качествено и ново преизчисляване", категоричен бе Петков.

На въпрос дали хора, които имат хронични заболявания, трябва да се притесняват, че след реформата тяхното заболяване ще отпадне, министърът изтъкна, че това е по-скоро в частта на медицинската експертиза. "Самите ТЕЛК-ови състави изразиха публично своето становище, че има такива заболявания, които не водят до увреждания, които да са в такава степен, че да се плащат инвалидни пенсии", припомни Петков.

Министър Бисер Петков коментира и въпроса с исканата лична помощ, като обясни, че много по-социални и богати държави са се отказали от този вид услуга.